Nieuws/Buitenland
409589
Buitenland

’Rusland doodde een derde jihadisten in Syrië’

GROZNY/MOSKOU - Sinds Rusland eind september op grote schaal luchtaanvallen in Syrië begon, is meer dan een derde van de jihadisten in dat land gedood. Het gaat om 28.000 van de 80.000 strijders van Islamitische Staat (IS) en het al-Nusra Front. Dit zei Evgeni Loekianov van de Russische Veiligheidsraad dinsdag volgens persbureau Sputnik.

Volgens Loekianovs berekeningen beschikten IS en al-Nusra eind september 2015 over 80.000 man in Syrië. De Russische luchtaanvallen hebben in samenwerking met het regeringsleger van president Bashar al-Assad 35 procent van die jihadisten gedood.

De door de VS geleide internationale coalitie tegen IS heeft circa 5000 jihadisten gedood in twee jaar tijd, zei Loekianov. Nederland doet met gevechtsvliegtuigen aan die westerse en Arabische coalitie mee.

Loekianov zei dat de Russische aanvallen beperkte militaire doelen hebben en de strijdende partijen moeten dwingen tot overleg. Dit is geen toestand zoals in Afghanistan, zei hij verwijzend naar het dramatisch mislukte militaire ingrijpen van de Sovjet-Unie in Afghanistan (1979-1989).