Nieuws/Binnenland
409590
Binnenland

’Het blijft allemaal een beetje vaag. Wat schieten we ermee op?’

Partijen klaar met CPB-rapporten

Den Haag - Politieke partijen zijn helemaal klaar met het cijferfetisjisme van het Centraal Planbureau. Tweede Kamerleden halen de schouders op over hun adviezen.

Maandag brachten de rekenmeesters opnieuw een rapport uit waarin ze de consequenties doorberekenen van mogelijke beleidskeuzes, in dit geval rond de hypotheekrenteaftrek. Het idee is dat politieke partijen met dit soort ’keuzemenu’s’ rekening kunnen houden bij het opstellen van hun verkiezingsprogramma’s.

Maar hoewel politici officieel interesse tonen in de ongevraagde adviezen, klinken op de achtergrond hele andere geluiden. „We weten eigenlijk niet goed wat het toevoegt aan alle cijfers en rapporten die er al zijn. Het blijft allemaal een beetje vaag. Wat schieten we ermee op?”, klinkt het vertwijfeld uit een regeringspartij. En ook oppositiepartijen zien er geen aanleiding in hun verkiezingsprogramma’s om te gooien. „Er staat niets in wat we niet al wisten”, menen zowel linkse als rechtse woordvoerders. Hooguit pikken ze er zo’n beetje uit wat hen goed uitkomt.

Daarmee komt het Centraal Planbureau (CPB) nog verder in het verdomhoekje te zitten. Terwijl het idee juist was dat partijen dankzij de keuzemenu’s weer meer animo krijgen om hun verkiezingsprogramma door te laten rekenen, nadat onlangs de ene na de andere partij openlijk betwijfelde of dat nog wel zo’n goed idee was.

Vooral op de door het adviesbureau gebruikte modellen klinkt flinke kritiek. Zo wil de PvdA dat niet alleen economische en financiële effecten van hun plannetjes worden doorberekent, maar ook bijvoorbeeld milieu- en sociale aspecten. En D66 baalt ervan dat investeringen in onderwijs, onderzoek en wetenschap in de doorrekening „weggegooid geld” zijn.

Toch heeft nog geen van hen definitief de knoop doorgehakt. Ook het CPB zegt nog van niemand officiële toe- of afzeggingen te hebben gekregen voor de doorrekening van hun verkiezingsprogramma. Partijen hebben daar tot het najaar de tijd voor.