Nieuws/Binnenland
409598
Binnenland

Extra politieaandacht voor branddoden

HELLEVOETSLUIS - De mogelijke moord op het hoogbejaarde echtpaar Lucia en Bram Lampers dat bij een extreem felle brand in hun woning in Hellevoetsluis werd gedood, krijgt dinsdagavond aandacht in Opsporing Verzocht.

In het Zuid-Hollandse stadje melden meerdere bronnen dat het inferno, vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag, bij de voordeur van het huis aan de Gruttostraat begon. De politie wil dat niet bevestigen.

De traplift van de Hellevoeters – beiden 84 en slecht ter been – werkte niet en was mogelijk onklaar gemaakt. Lucia en Bram Lampers konden hun slaapkamer op de eerste verdieping niet meer uitkomen. Buren zagen de twee oudjes nog in doodsnood voor het raam staan en deden vergeefse pogingen het paar te redden.

De recherche, die met twintig man aan het onderzoek werkt, zoekt getuigen die tijdens of in de dagen voor de brand verdachte zaken hebben opgemerkt of meer weten over de achtergronden van het drama.

Alle opties open

Het technisch onderzoek op de restanten van het, compleet in de as gelegde hoekhuis heeft nog geen oorzaak aan het licht gebracht. Formeel houdt de politie alle opties open. Insiders melden dat het team verschillende misdaadscenario’s tegen het licht houdt.

De reeks gebeurtenissen die aan het uitbreken van de vuurzee vooraf gingen, doet het ergste vermoeden. Afgelopen weekeinde berichtte De Telegraaf dat een zoon van het paar al langere tijd beweert dat hij telefonisch met de dood wordt bedreigd door een onbekende stalker of stalkster.

Deze zou een paar weken geleden brand hebben gesticht in Lampers’ woning door een in benzine gedrenkte lap door de brievenbus in zijn voordeur te duwen en aan te steken. De man zou dat tijdig hebben ontdekt door een piepende rookmelder. Kort erna woedde brand in zijn schuur. Een dag voor de dood van zijn ouders, werd Lampers’ auto met purschuim bewerkt.

Tegenover zijn Facebook-vrienden deed de Hellevoeter uitvoerig verslag van de mogelijke stalkerspraktijken. Ook schreef hij Facebook-postings als ‘vond je het lekker vannacht’?

Lampers verkondigde dat zijn problemen begonnen nadat hij in een plaatselijk muziekcafé bevriend raakte met enkele vrouwen. Hij stapte meermalen naar de politie. Volgens zijn vrienden kreeg hij twee dagen voordat brand bij zijn vader en moeder uitbrak, van de politie te horen dat het onderzoek in zijn zaak zou worden gesloten. De politie wilde daar eerder niet op ingaan.