Nieuws/Binnenland
409602
Binnenland

Kritiek op loslippige Plasterk

Den Haag - Opnieuw heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) zichzelf met een tweet in de nesten gewerkt.

Ditmaal gaf de loslippige PvdA-bewindsman commentaar op de zomerstop van veel actualiteitenrubrieken op de publieke omroep, zoals De Wereld Draait Door en Pauw, om plaats te maken voor onder meer sportprogramma's. „Actualiteit en debat is paar maanden geen kerntaak publieke omroep meer. Dat is toch gek?” zo twitterde hij.

Het was voor D66-Kamerlid Verhoeven reden om staatssecretaris Dekker, die éigenlijk over mediazaken gaat, naar het vragenuurtje te roepen om te vragen of hij het met zijn collega Plasterk eens was. „En hoe gaat de staatssecretaris daar dan uitvoering aan geven?”

Afstand

Dekker nam echter meteen afstand van zijn kabinetsgenoot. „Ik denk dat Plasterk reageerde als televisieliefhebber en het jammer vindt als de praatprogramma’s verdwijnen. Ikzelf ben juist liefhebber van sport. Maar de publieke omroep gaat zélf over de programmering.”

Verhoeven opperde of er dan in ieder geval voor Plasterk zélf een zomerstop kon komen op Twitter. „Blijkbaar waant hij zich nog Buitenhof-columnist”, sneerde hij.

’Onhandig’

Met hem vindt een meerderheid van de Tweede Kamer dat de minister van Binnenlandse Zaken beter zijn mond had kunnen houden. Zelfs partijgenoot Mohandis viel hem af. “Het heeft altijd iets onhandigs als een minister zich met dit soort zaken bemoeit."

Het is niet voor het eerst dat Plasterk zich met een tweet heeft vergaloppeerd. Onlangs moest hij zelfs komen opdraven bij de rechtszaak tegen de voormalig Roermonds wethouder Jos van Rey (VVD), toen hij zich daarmee op twitter had bemoeid.

Minister Plasterk zelf, die voor een ander debat in de Kamer moest zijn, wilde niet op de ophef reageren.