Nieuws
409605
Nieuws

Dip euro brengt AEX in zomersfeer

Topman Yoram Knoop van ForFarmers luidt de beursgong.

Topman Yoram Knoop van ForFarmers luidt de beursgong.

Op het Damrak was het dinsdag uitstekend vertoeven. Beleggers grepen een duidelijke verzwakking van de euro en de verminderde zorgen over een Brexit aan om over de gehele linie in de markt te stappen. Vooral de financiële waarden wakkerden de kooplust flink aan. Unilever droeg als zwaarwegend fonds ook een aardig steentje bij om de AEX weer ruim boven de 440 punten te zetten.  Op de lokale markt werd beursnieuweling  ForFarmers omarmd.

Topman Yoram Knoop van ForFarmers luidt de beursgong.

Topman Yoram Knoop van ForFarmers luidt de beursgong.

Na een aarzelend begin breidde de AEX de winst steeds verder uit en eindigde maar liefst 2,1% in de plus bij een stand van 441,66 punten, dicht tegen het hoogste niveau van de dag. De AMX was ook aardig op dreef en steeg 1,1% naar 659,05 punten.

Elders in Europa was het ook kopers wat de klok sloeg. Frankfurt en Parijs wonnen 2,3% respectievelijk 2,5%.

Philip Marey, macro-econoom bij Rabobank, schrijft de uitbundige stemming op het Damrak vooral toe aan de neergang van de euro die met een verlies van 0,6% onder de $1,12 dook. "Het besef begint steeds meer in de markt door te dringen dat een nieuwe renteverhoging in de VS dichterbij is dan gedacht, terwijl een maand geleden nog werd verwacht dan dit jaar een nieuwe rentestap niet meer aan de orde zou zijn. De komende werkgelegenheidscijfers zullen de doorslag geven in hoeverre de Federal Reserve (Fed) volgende maand al in actie gaat komen. Wij houden er nog steeds rekening mee dat de Fed in juni en december de rente gaat verhogen."

De opluchting dat op basis van een recente opiniepieling door een Britse krant een scenario van een Brexit steeds verder uit zicht lijkt te verdwijnen en positieve geluiden over de steun van de eurolanden aan Griekenland gaven de koersen eveneens een steuntje in de rug, stelt Marey. Op Wall Street maakten de kopers bij het slot van Europa ook de dienst uit.

Daarnaast kregen beleggers gunstig nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt voorgeschoteld. De verkoop van nieuwbouwwoningen steeg in april naar het hoogste niveau sinds mei 2008. Verder wist de olieprijs de opgaande lijn te vervolgen met een plus van 1% naar $48,83 per vat.

De Rabo-econoom voorziet dat het Britse referendum van volgende maand een risicofactor voor de aandelenmarkten blijft. "Bij een uitkomst dat het Verenigd Koninrijk de Europese Unie zal gaan verlaten, kan de stemming onder beleggers snel omslaan. Ik denk dat de komende presidentsverkiezingen in Amerika niet heel veel invloed zullen hebben op de koersen, ook niet als Donald Trump als winnaar uit de bus komt."    

Arcelor gewild

In de geheel groengekleurde AEX zat staalproducent ArcelorMittal in de lift met een 3,3% hogere koers.

De financiele instellingen trokken de kar dankzij het vooruitzicht op een mogelijke spoedige renteverhoging in de VS. ING spurtte naar een winst van 3,9%, gesteund door een adviesverhoging door Goldman Sachs. Gecorrigeerd voor het ex-dividend gaan, won koploper Aegon 4,6%. NN Group dikte 3,6% aan. ABN Amro voegde 3,2% toe aan het vorige slot. 

Informatieleverancier Wolters Kluwer steeg 2%, na door de Australische investeringsbank Macquarie op de favorietenlijst te zijn gezet.

Unilever pakte er 2,7% bij. De zwaargewicht in de AEX heeft naar verluidt minimaal $2,5 miljard geboden voor de Amerikaanse maker van haar- en verzorgingsproducten Vogue International.

Bij de middelgrote fondsen ging bodemonderzoeker Fugro 2,9% vooruit.  Wereldhave kon ook op kopersinteresse rekenen met een plus van 1,9%.

OCI had de kopositie stevig in handen en wist met 5,5% flink te herstellen van de klap van maandag. Beleggers deden de kunstmestproducent toen in de verkoop, in reactie op het mislukken van de fusie met de Amerikaanse branchegenoot CF Industries.

Biotechnologiebedrijf Galapagos verloor door winstnemingen 0,6%.

Op de lokale markt werd veevoerderbedrijf ForFarmers op zijn eerste handelsdag tegen €6,95 verhandeld, een sprong van 7% boven de referentiekoers van €6,50.

Value8, de investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries, zakte nog eens 4%.

Volg DFT voor het laatste nieuws ook op Twitter