Nieuws/Buitenland
409610
Buitenland

Noodtoestand in Peru wegens kwikvervuiling

LIMA - De regering van Peru heeft in een gebied van 85.000 vierkante kilometer, twee keer zo groot als Nederland, de noodtoestand uitgeroepen wegens ernstige verontreiniging door giftig kwik.

Het vloeibare metaal is gebruikt bij verboden goudwinning in het zuidoostelijke departement Madre de Dios. Volgens de minister van Milieu Manuel Pulgar Vidal loopt nu al 40 procent van de 110.000 inwoners van de streek, voornamelijk indianen, gevaar lichamelijke klachten te krijgen.

„De gevolgen van de illegale mijnbouw zullen ons nog meer dan tachtig jaar bezighouden”, zei Pulgar, verwijzend naar een publicatie van Indeci, de dienst die zich onder meer bezighoudt met de bestrijding van ecologische rampen. De vis in dit deel van het Peruaans Amazonegebied, een belangrijke voedingsbron voor de inheemse bevolking, bevat zoveel kwik, dat consumptie sinds kort verboden is. De overheid gaat er levensmiddelen uitdelen en heeft een veldhospitaal ingericht voor gezondheidscontroles.

Volgens satellietopnamen is in Tambopata, een beschermd natuurgebied, de afgelopen vijf jaar 9000 hectare oerwoud verwoest door goudzoekers. Om erger te voorkomen, zijn recent militairen ingezet.