Nieuws/Buitenland
409615
Buitenland

’Strijders IS vernietigen steunpunt Russen’

LONDEN - Strijders van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben in Syrië een Russische militaire basis aangevallen, waardoor vier gevechtshelikopters en twintig militaire voertuigen in vlammen opgingen. Dit berichtte de Amerikaanse denktank Stratfor, die zich met inlichtingenwerk bezighoudt en ook wel de particuliere CIA wordt genoemd.

Stratfor gaat er op basis van beschikbare satellietbeelden van de Russische basis T4 in de Syrische provincie Homs van uit, dat alleen een aanval van jihadisten de verwoesting van de basis half mei verklaart.

Het was een medium van IS, Amaq, dat de schade op T4 als eerste meldde. Amaq berichtte echter niet dat een aanval tot de verwoesting had geleid. Ook Russische woordvoerders repten niet over een aanval van jihadisten. Zo deed snel het verhaal de ronde dat de branden op de Russische basis door een ongeluk waren ontstaan.

Stratfor wijst deze lezing af. De foto’s tonen dat er op verscheidene plaatsen op de basis explosies of inslagen zijn geweest. „De kans dat dit een ongeluk was, is vrijwel nul”, zei Sim Tack, een militair analist van Stratfor tegen de BBC. Het is niet bekend waarom IS nog geen aanval op T4 heeft geclaimd.