Nieuws/Binnenland
409624
Binnenland

Jurist bekijkt aankoop sekspanden Utrecht

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad wil weten of de voorgestelde aankoop van negen sekspanden in de Hardebollenstraat rechtmatig is. Ook wil de raad weten of de gemeente mogelijk kan worden beticht van onbehoorlijk bestuur. De raad heeft dinsdag opdracht gegeven aan een juridisch adviesbureau om daar een oordeel over te geven.

Tien dagen geleden maakte burgemeester Jan van Zanen bekend dat de gemeente de negen sekspanden met in totaal zeventien werkruimtes voor 5,8 miljoen euro wil opkopen. Daarmee zette de gemeente Freya, het seksbedrijf van een ex-prostituee, buitenspel.

„Om één minuut voor twaalf”, aldus de GroenLinks-fractie. Freya vroeg namelijk al jaren om een exploitatievergunning voor de Hardebollenstraat. De gemeente talmde zo lang met een besluit daarover, dat de rechter een uiterste datum moest opleggen. Vier uur voor het verstrijken van de termijn was de beoogde aankoop rond. Als dat niet was gelukt, had de gemeente Freya de volgende dag een vergunning moeten geven.

De raad vraagt zich af of de gemeentelijke handelwijze juridisch houdbaar is. In Utrecht is sinds 2013 geen raamprostitutie meer mogelijk. De gemeente wil 162 werkruimtes openen op een plek buiten het centrum, maar de bouw van dat sekscentrum laat op zich wachten. Sommige fracties vinden dat de ramen in de Hardebollenstraat dan maar weer open moeten gaan, aangezien sekswerk een legaal beroep is dat ook in Utrecht uitgeoefend moet kunnen worden.

Het juridisch advies moet klaar zijn voor de raadsvergadering van 9 juni.