Nieuws/Binnenland

Gebruik vuurwapen agent bij azc terecht

Hollandse Hoogte

WINTERSWIJK - De agent die op 13 augustus vorig jaar bij het asielzoekerscentrum in Winterswijk op een verwarde bewoner schoot, heeft niet onrechtmatig gehandeld. Daarom wordt hij niet vervolgd, laat het Openbaar Ministerie weten.

Hollandse Hoogte

De politie reageerde toen op een melding dat de asielzoeker een medewerker van het centrum had aangevallen. De twee betrokken politiemannen kwamen in een dreigende situatie terecht. De verwarde man had een lange paal in zijn handen en er waren veel omstanders.

Hoewel er versterking kwam, slaagde de politie er niet in om de situatie en de man onder controle te krijgen. Dat lukte ook niet met pepperspray.

Op een gegeven moment liep de man weg en sloeg met de paal enkele autoruiten in. Een van de agenten loste een waarschuwingsschot, gevolgd door drie gerichte schoten op zijn benen. Volgens het OM „noopte de situatie tot onmiddellijk ingrijpen”, nadat het aanroepen van de verwarde man, pepperspray en een waarschuwingsschot niet hadden geholpen.

De politierechter veroordeelde de asielzoeker in oktober vorig jaar tot zes weken cel, maar toen was hij al niet meer in Nederland.