Nieuws/Binnenland
409636
Binnenland

PvdA: Belgische kerncentrales opdoeken

Den Haag - De PvdA wil af van de oude Belgische kerncentrales. Hoewel Kamerlid Jan Vos erkent dat ze volgens inspectiediensten veilig zijn, wil hij dat minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) er bij de zuiderburen op gaat aandringen ze op te doeken.

De VVD-bewindsvrouw laat in een reactie weten dat niet van plan te zijn. „Daar gaan de Belgen over, niet ik.” Ze ziet ook geen aanleiding om over de sluiting te gaan praten. „Laten we ons op feiten baseren. Er zijn meerdere inspecties gedaan. Niets wijst erop dat de veiligheid in het geding is.”

GroenLinks pleit al langer voor het sluiten van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange, die vlak over de grens met Nederland liggen. België wilde ze eigenlijk zelf ook opdoeken omdat ze inmiddels op leeftijd zijn, maar dat is teruggedraaid omdat het land de centrales nodig heeft voor de stroomvoorziening. Daarom zijn ze opgelapt en weer in werking genomen.

De afgelopen maanden zijn de centrales een aantal keer stilgevallen, vanwege technische mankementen. Volgens de inspectiediensten vallen deze incidenten echter niet buiten de toon en zijn de gebreken ook steeds niet in het gevaarlijke, nucleaire gedeelte.

PvdA en GL houden ondanks dat voet bij stuk. De centrales moeten hoe dan ook dicht, menen zij. Volgens PvdA’er Vos zijn het ’oude bakkies’ en kan België beter overschakelen op duurzame energie.

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra vindt dat PvdA en GL „feiten en fictie wel van elkaar moeten scheiden”. „De toezichthouder zegt dat het veilig is. PvdA en GL misbruiken de incidenten om te zeggen: kernenergie is verkeerd.”

PVV’er Barry Madlener vindt dat de partijen ’onrust zaaien’. „Ze hebben een dubbele agenda: ze willen kernenergie in een kwaad daglicht stellen. Ik reken erop dat minister Schultz het hoofd koel houdt.”