Nieuws/Binnenland
409640
Binnenland

Lang ingeschreven, kort zoeken naar huurhuis

DEN HAAG - In Amsterdam sta je gemiddeld 8,7 jaar ingeschreven voordat je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. In de regio Utrecht 7,4 jaar, in Maastricht 6,1 jaar en in Walcheren 2,5 jaar. Echter, de tijd dat iemand actief naar een huurwoning zoekt, is beduidend korter. Dat komt omdat veel mensen zich ,,preventief’’ inschrijven en pas jaren later actief naar een huis gaan zoeken.

Dat blijkt uit het rapport ‘Wachten, zoeken, vinden - Hoe lang duurt het zoeken naar een sociale huurwoning’, dat minister Stef Blok (Wonen) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De cijfers zijn gebaseerd op informatie uit 2014 van Woningnet. Het is voor het eerst dat de inschrijf- en zoektijd voor zover mogelijk landelijk is onderzocht, aldus het ministerie. Omdat er geen landelijk systeem is voor sociale huurwoningen, zijn niet alle regio’s meegenomen. Uit met name het noorden zijn geen gegevens beschikbaar.

In drie van de vijf onderzochte regio’s bedraagt de zoekduur één tot twee jaar. ,,Het beeld dat er ellenlange wachtrijen zijn voor sociale huurwoningen klopt daarmee dus niet helemaal'', aldus een woordvoerder van het ministerie. ,,Veel mensen schrijven zich in jaren voordat ze een woning nodig hebben.'' Twee op de drie ingeschreven mensen reageert dan ook niet op het woningaanbod, blijkt uit het rapport.

De Woonbond, de landelijke vereniging van huurders en woningzoekenden, zegt verbaasd te zijn over het bericht van het ministerie. ,,Het lijkt alsof ze de wachttijd willen bagatelliseren.'' Volgens de Woonbond moet Blok de verhuurdersheffing, een heffing die corporaties moeten betalen over de waarde van hun sociale woningen, afschaffen zodat er weer geïnvesteerd wordt in nieuwbouw van sociale huurwoningen.