Nieuws/Binnenland
409645
Binnenland

Arrestatie De J. werpt nieuw licht op vermissing Meskers

WARMOND - In de mysterieuze verdwijningszaak van de Warmondse ondernemer Corné Meskers (47) op de Filipijnen zijn nieuwe aanwijzingen voor een misdrijf aan het licht gekomen.

Een vriend met wie Meskers erg close was, de Nederlander Martin de J., is door de Filipijnse politie opgepakt op verdenking van grootschalige xtc-handel op de Aziatische archipel.

Bovendien blijkt een in ons land wonende halfbroer van Corné Meskers, al daags nadat de Warmonder vermiste was geraakt, door diens echtgenote Christina met de dood te zijn bedreigd. De Filipijnse vrouw raakte al eerder in opspraak door haar gedrag, dat door Meskers’ vrienden verdacht wordt genoemd.

De halfbroer: „Direct na de verdwijning van Corné, begin maart, dreigde zijn vrouw mij te vermoorden als ik zijn huis en grond niet onmiddellijk op haar naam zou zetten. Later heeft zij dat afgezwakt, maar de enorme haast die ze maakt om zijn bezittingen in handen te krijgen, vind ik opmerkelijk. Alsof zij weet dat hij niet terugkomt.”

Omdat buitenlanders op de Filipijnen geen onroerend goed mogen aankopen, liet de Warmonder zijn villa en grond op naam van zijn Filipijnse halfbroer registreren. De man zegt de eigendomspapieren nu alsnog onder druk aan Meskers’ echtgenote te hebben overgedragen.

Meskers en zijn vrouw leven al jaren gescheiden van tafel en bed. Bekenden van het stel zeggen dat hun verhouding zeer slecht is.

Volgens de halfbroer heeft Christina drie dagen na de vermissing bovendien Meskers’ bankrekeningen laten bevriezen. „Dat alles tegen het verzoek van de plaatselijke recherche in, omdat de politie wilde zien of Corné na zijn verdwijning nog geld kon hebben opgenomen.” Vrienden van het stel zeiden eerder in deze krant dat de vrouw direct na de raadselachtige vermissing al kostbare spullen uit de villa van Meskers begon weg te halen. Inmiddels zou het huis nagenoeg leeg zijn.

Connectie met De J.

De spoorloze Nederlander heeft een animeerbar en handel in huis- en tuindecoratie in Magalang. Of ook hij bij criminele activiteiten betrokken raakte, is nog onduidelijk. Maar zeker is dat de nu opgepakte Martin de J. veel met hem optrok en geld van hem leende. Ook op de dag dat Meskers in rook lijkt te zijn opgegaan, was hij nog in diens woning aanwezig.

De J. - die twee weken geleden weigerde om deze krant telefonisch te woord te staan - is volgens insiders een computerexpert die werkloos en aan lager wal raakte. Deze getuigen benadrukken dat De J. bovendien in rechtstreeks contact stond met Christina.

Of ook Corné Meskers zich inliet met drugshandel is nog onduidelijk. Vrijdagavond 4 maart vertrok hij in zijn auto naar afspraken. Sindsdien heeft niemand hem nog gezien. Wel reden later die avond vier gewapende en gemaskerde Filipijnen in zijn wagen naar Meskers’ woning. Daar drongen zij naar binnen en gingen zij er met onder meer de administratie en opnamen uit de bewakingscamera’s vandoor. Geruchten gaan dat het gaat om leden van een Filipijns misdaadsyndicaat aan wie Meskers eveneens geld leende en bij wie hij eerder een auto kocht.

Ook Nederlandse familieleden van Meskers vermoeden dat De J. en zijn echtgenote een rol spelen bij de verdwijning. Hun advocaat Sébas Diekstra zegt Buitenlandse Zaken om opheldering te vragen. „Ik vind het onacceptabel dat de Filipijnse autoriteiten de verdwijningszaak niet serieus onderzoeken. De politie daar heeft zelfs verzuimd om cruciale getuigen te horen.”