Nieuws/Buitenland
409652
Buitenland

Hoofdonderzoeker ontkent explosie aan boord

Tegenstrijdige berichten EgyptAir

CAIRO - De chef van het Egyptische team dat de crash van het toestel van EgyptAir onderzoekt, ontkent berichten dat er aanwijzingen zijn voor een explosie aan boord. Eerder bracht volgens diverse media een forensisch expert tegenover persbureau AP het bericht de wereld in dat menselijke resten die zijn gevonden in het gebied waar het vliegtuig in de Middellandse Zee stortte, wezen op een ontploffing in het toestel.

De Airbus A320 was met 66 mensen aan boord onderweg van Parijs naar Caïro, toen het in de nacht van woensdag op donderdag van de radar verdween. De oorzaak is niet duidelijk.

De bewering dat er een explosie was aan boord van het rampvliegtuig is volgens Hesham Abdelhamid, hoofd van de forensisch onderzoekers, „gebaseerd op louter veronderstellingen” die niet van zijn club afkomstig waren. Hij zei dat in een verklaring waarover Egyptische media berichtten. „Alles wat hierover is gepubliceerd, is volkomen onjuist.”

Kort voor de crash zou er een rookalarm zijn afgegaan. Een bron bij het Griekse ministerie van Defensie meldt dat een kapitein van een koopvaardijschip in de Middellandse Zee een vuurbal in de lucht heeft gezien.

Volgens de Egyptische autoriteiten is het vliegtuig vanuit Egypte één minuut voor het verdween nog getraceerd, maar het was niet mogelijk in contact met de bemanning te komen. Er zijn geen draaiende bewegingen van het vliegtuig waargenomen, aldus de autoriteiten in Caïro en Alexandrië. Volgens eerdere meldingen over dit vliegtuig zou het hevig zijn gaan zwenken voordat het in zee stortte.

De zwarte dozen zijn nog niet gelokaliseerd.