Nieuws/Binnenland
409669
Binnenland

Dermatoloog UMCG slaat alarm

’Maak zonnebrandcrème gratis’

GRONINGEN - Dermatoloog Jorrit Terra van het UMCG in Groningen vindt dat de Nederlandse overheid zonnebrandcrème moet vergoeden. Terra voorspelt dat het aantal huidkankerpatiënten de komende tien jaar zal verdubbelen.

Vorig jaar kwamen er in Nederland zo’n 53.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij, net iets meer dan in 2014. Volgens de arts zijn campagnes waarin strandgangers worden opgeroepen zich goed in te smeren bij lange na niet genoeg om dat aantal in te dammen.

Terra zegt dat vooral bepaalde ’risicogroepen’ zich goed moeten beschermen tegen de zon. „Bouwvakkers en hoveniers bijvoorbeeld. Daar ligt een verantwoordelijkheid voor de overheid en voor werkgevers”, zegt de arts tegen Dagblad van het Noorden.

Op sommige stranden in de VS kunnen zonaanbidders gratis gebruikmaken van pompjes met zonnebrandcrème, zegt Terra. In Australië worden scholieren voor het buitenspelen ingesmeerd door leerkrachten. „Dat moet hier in Nederland ook standaard worden.”

Terra adviseert een derde van een flesje zonnebrandspul per insmeerbeurt te gebruiken. „Dat haalt natuurlijk niemand, maar dat is wel de hoeveelheid waar de tests op zijn gebaseerd. Twee milligram per vierkante centimeter huid.” Het aantal mensen met huidkanker is in 20 jaar meer dan verdrievoudigd, van 17.000 tot 53.000 per jaar. Vooral onder zestigplussers is het sterftecijfer door huidkanker de laatste jaren gestegen. Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke uv-stralen van de zon. Melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Daarbij ontstaan kwaadaardige gezwellen uit moedervlekken of pigmentvlekken. Jaarlijks gaan er ongeveer duizend mensen aan dood.