Nieuws/Binnenland
409677
Binnenland

Hoogmoed centraal in vwo-examen Grieks

De te vertalen tekst bij het eindexamen Grieks is vanmorgen moeilijker bevonden door de examenleerlingen van het Amstelveen College dan de grammaticale en inhoudelijke vragen bij de teksten. Tim: „Vertalen is niet echt mijn sterkste kant. Soms had ik geen idee wat er stond.”

Daan sluit zich erbij aan: „De tekstvragen gingen wel, maar ik ben ook niet goed in vertalen.” Mare, bij wie het examen iets beter verliep: „Er stonden in die vertaaltekst drie werkwoorden die ik echt niet kende en die ook niet in het woordenboek terug te vinden waren. Maar voor de rest was het goed te doen, de te analyseren teksten had ik vooraf goed bestudeerd.”

Perzische koningen

Docent Filip Noens heeft maanden met de leerlingen geoefend op het werk De Historiën van de Griekse geschiedschrijver Herodotus. Hij beschrijft de heerschappij van de eerste vier Perzische koningen, die hun rijk groter wilden maken. Ze gingen uiteindelijk ten onder aan ambitie. De moraal in de twee teksten waar de vragen bij hoorden is dat hoogmoed voor de val komt. De te vertalen tekst ging over koning Croesus van Lydië. Zijn raadgever adviseert hem geen oorlog te voeren tegen de Perzen. Ook hierbij wordt het thema voortgezet: zorg dat je niet te ambitieus bent.”

Gijs is niet positief gestemd. „Ik heb het niet afgekregen. Gewoon te weinig tijd. Ik krijg die examens telkens niet af; ook bij wiskunde en natuurkunde had ik graag een half uur langer gehad.” Quincy vond het net afgelegde examen ook veel moeilijker dan verwacht: „Een aantal vragen was echt lastig om te beantwoorden.” Eline: „Het was zwaarder dan de schoolexamens.”

Goed te doen

Dat vindt docent Noens niet: „Dit examen is eigenlijk gemakkelijker dan de schoolexamens. Dat lijkt elk jaar wel zo. Ik vond de vragen goed te doen. Er was een lastige vraag waarbij de examenmakers een beetje gezocht een brug probeerden te slaan tussen het heden en de Perzische tijd. Beetje met de haren erbij gesleept.”

Hoewel zijn acht kandidaten van dit jaar er niet supergoed voor staan - gemiddeld een zes -, denkt Noens wel dat het redelijk gemaakt is. „Ik heb hoop voor allemaal. Ik verwacht een voldoende voor iedereen.”

Kijk ook naar de vlog van Maud over het wiskunde-examen op de havo vanuit Bonaire.