Nieuws/Binnenland
409678
Binnenland

Al 30.000 ’wonderlijke klimmers’ kathedraal

DEN BOSCH - Hoogtevrees moet je niet hebben en 30.000 dappere wandelaars hebben de tocht al gemaakt: de Wonderlijke Klim langs de 96 luchtboogbeelden van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. In het jaar dat de stad de vijfhonderdste sterfdag van kunstschilder Jheronimus Bosch herdenkt, kan het publiek op 25 meter hoogte beelden bekijken die tot in het kleinste detail uit natuursteen zijn gehouwen. Dat kan tot eind oktober.

Om over vlonders langs de dakgoten van de kathedraal te kunnen lopen, moeten eerst 180 traptreden worden beklommen. De beelden zijn normaal gesproken vanaf de grond nauwelijks te zien.

De wandeling in de open lucht is elke dag steevast uitverkocht. Duizenden mensen gaan de Wonderlijke Klim nog maken. De organisatie liet dinsdag weten dat tot nu toe 55.000 kaarten zijn verkocht.

De opbrengst komt ten goede aan restauratiewerkzaamheden aan de 73 meter hoge Kathedrale Basiliek van Sint Jan Evangelist, zoals de kerk officieel heet. De kathedraal werd gebouwd in de periode 1220-1530. Vandaag in de wolken op de St Jan in Den Bosch, Een wonderlijke klim naar de luchtboogbeelden! Indrukwekkend pic.twitter.com/ei7h2Ijxol— Pauline Jansen (@JansenPauline) 20 mei 2016 Vandaag de Sint Jan beklommen #wonderlijkeklim En ja het was hondenweer... pic.twitter.com/22zjzDY2zl— Geert Mennen (@geert_m) 22 mei 2016 Het was fantastisch (en droog)! Absoluut een aanrader om de St.Jan van bovenaf te bekijken! @CoxH @WonderlijkeKlim pic.twitter.com/AK6EKbfCAF— SuzanneVVDBrabant (@SuzanneOtters) 22 mei 2016