Nieuws/Binnenland
409683
Binnenland

ABN blijft bank Hells Angels

AMSTERDAM - ABN Amro moet huisbankier blijven van de Hells Angels in Amsterdam. Dat heeft het gerechtshof in de hoofdstad bepaald. De bank wilde dolgraag af van de beruchte motorclub en zegde vorig jaar de rekeningen op. Volgens ABN Amro was er onvoldoende inzicht in de contante betaaltransacties van de Hells Angels.

De motorclub spande een kort geding aan om het besluit te laten terugdraaien, maar de voorzieningenrechter stelde de bank in het gelijk. In het hoger beroep dat advocate mr. M.S. Krol namens de Angels instelde, komt het gerechtshof nu tot een andere conclusie.

Volgens ABN Amro stortte de stichting Hells Angels in anderhalf jaar tijd 27.000 euro in contanten op de rekening en is onvoldoende duidelijk waar het geld vandaan komt. Advocate Krol betoogde namens de Hells Angels dat de geldstromen voldoende in het kasboek waren verantwoord en dat de bedragen afkomstig zijn van de verkoop van merchandise en stortingen door individuele leden.

Witwaswet

Volgens het gerechtshof zijn alle bedragen conform de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) in het kasboek vermeld en is het opzeggen van de rekening te zwaarwegend.

De beslissing van het hof is een tegenvaller voor ABN Amro, dat om imagoschade te voorkomen naar eigen zeggen liever afwil van klanten met een dubieuze achtergrond, zoals coffeeshops, relaxbedrijven en motorclubs, die in het vizier liggen van politie en justitie.

Zie voor het volledige arrest http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2015:5323&keyword=hells+angels