Nieuws/Binnenland
409684
Binnenland

Toeristen megaschip meteen naar Amsterdam

Aan boord van de zeereus Harmony of the Seas, die vanochtend vroeg aanlegde aan de Wilhelminapier in Rotterdam, zitten zesduizend, voornamelijk Britse, toeristen. Wat gaan zij doen, op hun ene dag in Nederland?

De gemeente Rotterdam heeft kosten noch moeite gespaard om de toeristen binnen de stadsgrenzen te houden. De hele dag rijden pendelbussen heen en weer tussen het schip en de Rotterdamse binnenstad. ,,Gratis”, lacht Renske Satijn, manager Service & Hospitality bij Rotterdam Partners. ,,We brengen ze langs de trekpleisters van de stad: de markthal en het stadhuis.”

Ook een mogelijkheid: de grote concurrent van de Maasstad. Aan boord (of zelfs voor vertrek) hebben de toeristen excursies kunnen boeken naar Amsterdam, de kinderdijk of de Zeeuwse waterwerken. En de meeste toeristen die ’s morgens van de boot stappen, hebben meer zin in een excursie naar de hoofdstad. ,,We zijn in Nederland voor de coffeeshops”, lacht een Engelsman die een ‘fantastische nacht’ op de boot heeft gehad. ,,De meeste zwembaden waren nog gesloten, vanwege de kou. Maar er was genoeg te drinken!”

Ook de Kinderdijk is populair onder de toeristen. ,,Ik heb zin om de windmolens te zien”, vertelt een Engelsman met kleine oogjes. ,,Het is laat geworden gisteren. Ik loop de hele dag achter mijn vrouw aan, want die heeft de excursie geregeld!” Hoeveel toeristen in Rotterdam blijven is niet bekend, omdat ze ook op eigen initiatief de stad in kunnen gaan. Tussen zes en acht uur vanavond vertrekt ’s werelds grootste cruiseschip weer, richting Engeland.