Nieuws/Binnenland
409697
Binnenland

Gesprek van de dag: dinsdag 24 mei

Poepbacterie in hoteldouche

AMSTERDAM - Het Rotterdamse Hotel New Ocean Paradise is een plek om zo vér mogelijk vandaan te blijven. Op de douchevloer zijn E. colibacteriën, ook wel poepbacteriën, aangetroffen. En: Louis van Gaal hoorde uitgerekend van zijn oude vriend en opvolger José Mourinho dat het over en uit is bij Manchester United, schrijven de Britse tabloids vandaag.  Veder: Door de komst van tienduizenden asielmigranten groeit de vraag naar inburgering explosief. Vorig jaar ging er al 42 miljoen euro naar cursussen taal en cultuur, zonder enige inhoudelijke controle. Asscher begint zijn geduld te verliezen. Hier lees je alles om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • Wanneer de zwarte dozen van de donderdag in de Middellandse Zee verdwenen Egyptische Airbus A320 worden gevonden, zullen ze in Egypte worden geanalyseerd. Alleen als ze erg beschadigd zijn, zullen ze naar het buitenland gaan voor het onderzoek. Dit zei betrokken onderzoeker Hani Galal maandag tegen Egyptische media. Lees meer.
 • Een Engelse restauranteigenaar die een klant met een pinda-allergie zonder te vertellen een maaltijd met pindapoeder serveerde die daardoor overleed, is door de Engelse rechtbank schuldig bevonden aan doodslag. Dat meldde de BBC maandag. Mohammed Zaman is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Lees meer.
 • Het verbod op het uitdelen van gratis plastic tasjes lijkt goede gevolgen te hebben. Dat valt althans op te maken uit een onderzoekje dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu begin mei heeft laten uitvoeren door bureau SAMR. Maar liefst 83 procent van de Nederlanders zou volgens berekeningen zelf een tas meenemen naar winkel of kraam. Lees meer. 

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • Veel hotels in Nederland zijn ronduit smerig: er liggen dikke lagen stof op de vloer, op de muren zitten vaak schimmel en vlekken en er ligt rommel op de kamers. Dat meldt de Consumentenbond dinsdag. Die onderzocht dertig kamers van hotels van grote ketens en kleinere familiehotels met drie of vier sterren. In elk hotel werd één kamer onder de loep genomen. Lees meer.
 • Claimstichting Loterijverlies moet razendsnel een betrouwbaar bestuur krijgen, anders is er straks geheid niks over om te verdelen onder de 194.000 leden. Dit toekomstbeeld schetsten de advocaten van 28 ontevreden Loterijverlies-leden maandagmiddag voor de rechtbank in Alkmaar. De claimstichting vecht voor een schadevergoeding van de Staatsloterij, vanwege misleidende reclame van deze loterij uit het verleden. Lees meer.
 • Tientallen miljoenen kosten de inburgeringsklasjes voor asielmigranten, maar de controle op de besteding van dat geld faalt. Het keurmerk ’Blik op Werk’, in het leven geroepen om ’cowboys’ van de inburgeringsmarkt te weren, blijkt niets voor te stellen. Scholen mogen zelf een vragenlijstje invullen en inburgeraars vullen slechts een tevredenheidsonderzoekje in, en zelfs dat alleen wanneer ze zijn geslaagd. Lees meer.
 • Mensen met zware schulden krijgen een adempauze van maximaal een half jaar waarin ze even geen rekeningen hoeven te betalen. Op deze manier moet er voor worden gezorgd dat een hulptraject meer kans van slagen heeft. Lees meer.

 

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • De ene ex is de andere niet, zo blijkt in het geval van Micky Hoogendijk! Waar ze haar verloren liefde Rob Scholte, bijna twintig jaar na haar huwelijk, nog altijd koestert, geldt dat niet voor tweede echtgenoot Adam Curry! En dat heeft alles te maken met de schokkende ontdekking die Micky over hem deed… Lees meer.
 • De Engelse kranten zijn na het ontslag van Louis van Gaal als trainer van Manchester United niet mild over zijn optreden. Over wie de opvolger van Van Gaal wordt, is de Engelse pers meer dan zeker: dat kan niet anders dan José Mourinho zijn. "Sorry Louis, je bent ontslagen: Hoe Van Gaal van zijn oude vriend en opvolger bij United José hoorde dat het over was", schrijft dan ook The Daily Mirror. Lees meer.
 • Reisgids Lonely Planet heeft Texel als een van de Europese topbestemmingen aangewezen voor reizigers om deze zomer aan te doen. Dat maakte de reisgids dinsdag bekend. Het waddeneiland staat op nummer negen in de lijst Best in Europe 2016. Lees meer.
 • Hij is in Rotterdam: het achttien verdiepingen hoge 'drijvende flatgebouw' Harmony of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld. In alle vroegte kwam het schip aan aan de Wilhelminapier, na een korte 'maiden voyage' vanuit Southampton. Lees meer.
 • Erik van Muiswinkel is gestopt als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal omdat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. "Ik heb 3 jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien." Lees meer.

Wat kun je vandaag volgen?

 

 • Dinsdag volgt onze rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman de ontnemingszaak rond Willem Holleeder die start in de rechtbank Schiphol in Badhoevedorp. Belleman zal live twitteren over de zaak over de criminele miljoenen van Holleeder. Deze rechtbank oordeelde in 2012 dat Holleeder bijna 18 miljoen euro aan de Staat moet betalen. Geld dat hij zou hebben afgeperst van onder anderen wijlen Willem Endstra. Hij ging daartegen in beroep.
 • Met het roze stevig om zijn schouders trekt wielrenner Steven Kruijswijk dinsdag verder de Italiaanse bergen in. De zestiende etappe van de Giro d'Italia biedt opnieuw kansen voor de klimmers en dus zal Kruijswijk zijn leidende positie in het algemeen klassement moeten verdedigen. Lees meer.
 • Bill Cosby verschijnt dinsdag voor het eerst sinds een stroom klachten over seksueel misbruik over hem wereldkundig werd gemaakt zelf voor de rechter. Meer dan vijftig vrouwen verwijten hem misbruik, van aanranding tot verkrachting. Nog voor er een uitspraak is gedaan, is de 78-jarige acteur als rolmodel al volledig van zijn voetstuk gevallen. Lees meer.
 • Griekenland is begonnen met de ontruiming van het vluchtelingenkamp bij Idomeni aan de Macedonische grens. Eenheden van de oproerpolitie grendelden in de vroege ochtend het gebied rond het kamp hermetisch af. De operatie zal waarschijnlijk meerdere dagen duren. Lees meer.   

Wat raden wij verder aan?

 

 • Een op de drie Nederlanders is bang om dood te gaan. In de groep 25- tot 34-jarigen leeft die angst zelfs bij bijna de helft. Dat blijkt uit een enquête over sterven, gehouden door marktonderzoeker Trendbox in opdracht van het nieuwe Landelijk Expertisecentrum Sterven. Onder vijftigplussers daalt de vrees voor de dood geleidelijk. Mensen verzoenen zich dan kennelijk veelal met de gedachte, doordat zij ’toch al vele jaren achter de rug hebben’. stellen de onderzoekers. Lees meer.
 • Met het leegruimen van zijn kamer op het sportcomplex van Manchester United is zo goed als zeker ook een einde gekomen aan de trainersloopbaan van Louis van Gaal. Exact 25 seizoenen na zijn entree (1991) als hoofdcoach bij Ajax. Dat de man, die deze zomer 65 wordt en die multimiljonair werd door zijn trainerswerk voor Ajax, Barcelona, Bayern München, de KNVB en Manchester United tot op de laatste dag wereldnieuws is, past volledig bij zijn carrière. Als je Van Gaal binnenhaalt, weet je dat je geen grijze muis in huis krijgt. Lees meer.
 • Het zelfvertrouwen is zoek bij de PvdA, schrijft parlementair verslaggever Wouter de Winther in zijn laatste column. "Ahmed Aboutaleb kwam niet meer bij toen hij in 2008 het roemruchte zwijg-filmpje met minister Ella Vogelaar onder ogen kreeg. De toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken gold als gedoodverfd opvolger van de kwakkelende PvdA-bewindsvrouw. Eerder was hem al haar ministerschap van Wonen, Wijken en Integratie ontgaan, volgens boze tongen omdat voorman Wouter Bos hem als collega-minister een potentieel te kansrijke concurrent voor het partijleiderschap vond." Lees meer.