Nieuws/Binnenland
409709
Binnenland

Man heeft meer met vis dan vrouw

Ruim de helft van de Nederlanders heeft een huisdier (54 procent). De meesten gaan voor een harige huisvriend, waarbij het percentage kattenliefhebbers en hondenliefhebbers in ons land aardig verdeeld is. Meer vrouwen dan mannen hebben een hond of kat. Met de vis is dat anders. Mannen hebben vaker dan vrouwen een zwak voor het minder aaibare dier.

Een kat (26 procent) of hond (25 procent) zijn de meest voorkomende huisdieren. Op de derde plaats staat een vis (11 procent), gevolgd door een vogel (7 procent). Dat blijkt uit de online enquête die het onderzoeksbureau GfK hield onder 27.000 respondenten uit 22 landen.

Vis favoriet in China

Nederlandse huisdierbezitters wijken niet heel veel af van die elders op de wereld, al zijn er wel wat verschillen.

In Rusland, Frankrijk en de VS is de kat het meest geliefde huisdier, terwijl men in Argentinië, Brazilië en Mexico meer op heeft met honden. In China heeft men het meest met vissen en in Turkije heeft het merendeel een vogel als huisdier.

In Zuid-Amerika zijn er wel beduidend meer huisdierbezitters, zowel in Argentinië als in Mexico heeft 80 procent van de bevolking een huisdier, gevolgd door Brazilië (75 procent).

In de Aziatische landen wonen de minste huisdierbezitters. Zuid-Korea bungelt onderaan met 31 procent, gevolgd door Hongkong (35 procent) en Japan (37 procent).