Nieuws/Buitenland
409713
Buitenland

Lockerbie-advocaat wil Poetin aansprakelijk stellen

Expert mengt zich in MH17-zaak

SYDNEY - De bekende luchtvaartadvocaat Jerry Skinner wil de Russische president Vladimir Poetin aansprakelijk stellen voor de ramp met vlucht MH17 van Malaysian Airlines. Skinner vertegenwoordigt families van slachtoffers uit Maleisië, Nieuw-Zeeland en Australië. Hij werd bekend als advocaat van nabestaanden van de fatale aanslag op het toestel van Pan Am, dat in 1988 neerstortte bij het Schotse Lockerbie.

De in de VS geboren Skinner werkt voor het Australische advocatenkantoor LHD, dat bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een claim van in totaal 330 miljoen dollar heeft neergelegd namens 33 familieleden van de doden. Het Hof is tevens gevraagd Poetin formeel aansprakelijk te stellen in de zaak, aldus LHD in Sydney.

Bij de ramp met de Boeing 747 van Pan Am, die neerstortte na een explosie, kwamen 270 mensen om. Skinner vertegenwoordigde destijds nabestaanden van tweehonderd slachtoffers. Libië, dat verantwoordelijk bleek, betaalde voor ieder slachtoffer 10 miljoen dollar. Bij de ramp met de Boeing 777 van Malaysian Airways in Oost-Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 193 Nederlanders. Vlucht MH17 werd neergehaald met een raket.