Nieuws/Binnenland
409720
Binnenland

Baan Syriërs bij Nederlandse bedrijven Turkije

DEN HAAG - Nederlandse ondernemingen in Turkije stellen hun vacatures ook open voor Syrische vluchtelingen. Ons land is een van de grootste investeerders in Turkije en er zijn dan ook veel Nederlandse bedrijven gevestigd.

Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) zijn er nu al 240 vacatures. „Dat is mooi. Zo kunnen we samen met het bedrijfsleven een concrete bijdrage leveren aan de opvang van vele vluchtelingen in Turkije en voorkomen dat deze kwetsbare groep wordt uitgebuit in het illegale circuit”, aldus de minister. Ze riep Nederlandse ondernemers en ook Turkse bedrijven vorige week op een werkplek te bieden aan vluchtelingen uit Syrië.

Het gaat om banen in de metaalsector, de bouw en de logistiek. Het kabinet stelde begin deze maand 260 miljoen euro beschikbaar om vluchtelingen op te kunnen vangen in de regio. Zo’n dertig Nederlandse ondernemingen tekenden een intentieverklaring voor het openstellen van vacatures voor vluchtelingen. Bedrijven die meedoen, zijn onder meer Akzo Nobel, DAF Trucks en DSM.

„Daarnaast zijn Nederlandse bedrijven ook bereid stageplaatsen aan te bieden aan zowel Turkse als Syrische studenten. Ook dat draagt bij aan meer toekomstperspectief voor vluchtelingen”, aldus Ploumen.