Nieuws
409728
Nieuws

Ben jij nou zo slim?! Tips voor je ontslagvergoeding

Louis van Gaal

Louis van Gaal

Amsterdam - Niet iedereen is Louis van Gaal, die deze week bij Manchester United vertrekt en naar verluidt een ontslagvergoeding van acht miljoen euro meekrijgt. Maar wie bij zijn werkgever vertrekt, moet altijd proberen het onderste uit de kan te halen. De redactie van DFT Geld geeft zes tips.

Louis van Gaal

Louis van Gaal

Neem de tijd

Ontslagen worden is al emotioneel belastend genoeg, en haast is een slechte raadgever. Veel werknemers krijgen tegenwoordig een vooraf uit te rekenen transitievergoeding mee, maar als u kunt onderhandelen over uw ontslagvergoeding, dan loont het ook om dat te doen. Kom met goede redenen voor een hogere vergoeding, en neem de tijd om over het aanbod van uw werkgever na te denken. Uw baas heeft haast met het ontslag, u vermoedelijk een stuk minder. Ook ná het tekenen van uw ontslagbrief heeft u trouwens standaard twee weken bedenktijd.

Toon uw goede wil

Bij naderend ontslag is het misschien niet het allerleukste om te doen, maar toch: blijf naar uw werk gaan. Als u thuisblijft, kan uw werkgever dat interpreteren als stilzwijgende instemming met het ontslag of de ontslagvoorwaarden. Wordt u naar huis gestuurd, prima, maar dan heeft u in elk geval uw goede wil getoond. En u zult niet de eerste zijn die zogenaamd ontslagen is, toch naar zijn werk blijft komen en van lieverlee weer een baan krijgt.

Onderhandel over ’randzaken’

Financieel is er niet altijd iets te winnen, zeker niet als uw werkgever een niet-onderhandelbare transitievergoeding meegeeft. Dat betekent echter niet dat er over helemaal niets te onderhandelen valt. Gaat u bijvoorbeeld weg met een concurrentiebeding? Wat is uw laatste werkdag, moet u uw vakantiedagen opmaken of krijgt u ze uitbetaald? Wanneer moet u uw laptop, telefoon en lease-auto inlevern? Al die dingen maken voor een bijna-ontslagen werknemer een groot verschil, terwijl ze een werkgever relatief weinig kosten.

Regel het fiscaal goed (I)

De mogelijkheid om uw ontslagvergoeding in een stamrecht-bv voor de Belastingdienst af te schermen is zo goed als uitgekleed, maar dat betekent niet dat de fiscus noodzakelijkerwijs maximaal van uw ontslag profiteert. Heeft u bijvoorbeeld een advocaat in de arm genomen, laat uw (ex-) werkgever daar dan voor betalen. Uiteraard wordt dat bedrag in mindering gebracht op uw ontslagvergoeding, maar dat betekent ook dat u minder belasting hoeft te betalen over die vergoeding. Niet ongunstig.

De pensioenpot

Een variant op het thema van de advocaatkosten is de pensioenpremie. U kunt met uw (oud-) werkgever afspreken dat hij een deel van de ontslagvergoeding in uw pensioenpot stopt, bijvoorbeeld de premie voor de rest van het lopende kalenderjaar. Dat scheelt weer bij het afrekenen met de fiscus, en bovendien vult het vast een deel van het pensioengat op dat u als werkloze dreigt op te bouwen.

Regel het fiscaal goed (II)

Ontslagen en niet meteen aan de bak bij een nieuwe baas? Of andersom: een hoog inkomen vanwege een gouden handdruk? Dan kunt u de schommeling in uw inkomen fiscaal ’dempen’. U mag de Belastingdienst vragen uw inkomsten over drie opeenvolgende jaren te middelen. Onthoud: middelen mág, het hoeft niet, en u doet er dus goed aan om een proefberekening te maken voordat u uw verzoek indient. Wacht met dat laatste ook weer niet te lang: drie jaar nadat de eerste van de drie oorspronkelijke belastingaanslagen definitief wordt, moet u om middeling hebben verzocht.