Nieuws
409730
Nieuws

Google wil met Magenta AI-kunst maken

MOUNTAIN VIEW - Google wil met kunstmatige intelligentie (AI) kunst gaan maken. Om dat te bereiken richt Google Brain, de AI-tak van de zoekgigant, een speciale afdeling met de naam Magenta op. Dat wordt begin volgende maand officieel bekendgemaakt. Google Brain-onderzoeker Douglas Eck verwees er al naar tijdens Moogfest, een conferentie voor kunst en wetenschap in de Amerikaanse stad Durham, meldt website 9to5google.

Google liet zijn AI-brein, dat de naam Tensorflow heeft, al eerder kunstprojecten doen, maar die hadden altijd een ander doel. Zo dichtte het brein al door twee zinnen uit bestaande literaire werken aan elkaar te plakken. Daarmee wilde Google het kunstmatige intelligentie-brein natuurlijke taal leren. Bij een ander project, DeepDream, werden kunstwerken in het systeem geladen en moest dat nieuwe patronen maken die daarop gebaseerd waren.

Met Magenta is het doel om te kijken of Tensorflow zelf kunst kan maken. De eerste stap daarbij is om muziek in te laden. Op den duur moet het dan zelf muziek gaan componeren die door mensen leuk wordt gevonden. Magenta gaat het systeem ook beschikbaar stellen aan andere ontwikkelaars om zo de ontwikkeling te versnellen.