Nieuws/Buitenland
409731
Buitenland

Bill Cosby zelf voor de rechter

NORRISTOWN - Bill Cosby verschijnt dinsdag, voor het eerst sinds een stroom klachten over seksueel misbruik over hem wereldkundig werd gemaakt, zelf voor de rechter. Meer dan vijftig vrouwen verwijten hem misbruik, van aanranding tot verkrachting. Nog voor er een uitspraak is gedaan, is de 78-jarige acteur als rolmodel al volledig van zijn voetstuk gevallen.

Cosby ontkent alles. Hij heeft tot nu toe elke toelichting geweigerd en hulde zich maandenlang in stilzwijgen. Het is de vraag of de acteur dinsdag zelf enig woord zal uitspreken. De kleine rechtbank in Norristown in de staat Pennsylvania puilt in elk geval uit met negentig belangstellenden en 110 journalisten.

Niet alle vrouwen die hem beschuldigen, hebben aangifte gedaan. Maar in Norristown is er sprake van een officieel vooronderzoek. De zaak bleek net niet verjaard toen de klaagster Cosby beschuldigde van seksueel misbruik. De acteur betaalde omgerekend een borg van 890.000 euro om vrij te kunnen blijven rondlopen. De rechter in Norristown moet nu vaststellen of het tot een strafzaak komt.