Nieuws/Binnenland
409746
Binnenland

Beveiliger Schiphol staat korter

SCHIPHOL - Beveiligers op Schiphol hoeven minder lang te staan. Werknemers van de drie beveiligingsbedrijven die op de luchthaven actief zijn, hoeven dat per 1 september nog maar twee uur achtereen te doen bij de controle in de vertrekhallen. Dit was eerder 2,5 uur.

Vakbonden CNV en de Unie hebben met de beveiligingsbedrijven een akkoord bereikt over de maximale sta-tijden, conform de aanbeveling van onderzoeksinstituut TNO. Dat deed in opdracht van de bonden onderzoek naar de sta-tijden. Ook wordt een praktijkproef begonnen naar de meest effectieve pauze voor werknemers.

Volgens de partijen zullen de afspraken voor „aanzienlijke extra werkgelegenheid” zorgen op de luchthaven. De komende tijd wordt nieuw personeel geworven. Omdat nieuw personeel nog uitvoerig moet worden gescreend, is de ingangsdatum van 1 september afgesproken.

Acties FNV

Vakbond FNV stapte eerder uit het overleg en kondigde dinsdag, vrijwel tegelijkertijd met het bericht over het akkoord, nieuwe acties aan. Om 13.30 uur leggen beveiligers die zijn aangesloten bij de bond voor vijftien minuten het werk neer.

Wel benadrukte FNV dat er nog geen kennis is genomen van de deal tussen de andere bonden en de werkgevers. „Wij kennen de teksten van het akkoord nog niet en zullen deze bestuderen”, aldus de projectleider van FNV Schiphol. „Het lijkt ons echter sterk dat aan al onze eisen is voldaan.”

Volgens de bond zouden in een eerder stadium eventuele veranderingen in een te traag tempo worden doorgevoerd. Ook zou er geen zicht zijn geweest op concrete afspraken. Of FNV te voorbarig was bij het afkappen van de gesprekken, valt volgens de projectleider nu niet te zeggen.