Nieuws/Binnenland
409826
Binnenland

Wat als je kind opeens vermist is?

AMSTERDAM - Wat moet je doen als je kind opeens vermist is? Voor alle ouders in ons land hebben politiedeskundigen en Amber Alert Nederland een korte animatievideo gemaakt met nuttige informatie voor de vaders en moeders die met deze nachtmerrie te maken krijgen.

In minder dan een minuut krijgt de kijker de belangrijkste tips voorgeschoteld. „In de eerste plaats doe je er goed aan om kalm blijven”, zegt Frank Hoen van Amber Alert Nederland. „Ga wel onmiddellijk zoeken in je naaste omgeving, met speciale aandacht voor gevaarlijke plekken zoals een drukke weg of een sloot. Hou er ook rekening mee dat kleine kinderen zich nogal eens verstoppen en dan ter plekke in slaap kunnen vallen.”

Snel de hulp inroepen van vrienden, familie en buurtgenoten, is nog een aanrader. Hoen: „Bij het inschakelen van de politie zijn een recente foto en omschrijving van je kind belangrijk. Vermeld ook speciale kenmerken van je zoon of dochter en bijvoorbeeld medische aandoeningen.”

Bij het zoeken naar een verdwenen kind is een lijst met veel bezochte plaatsen en favoriete vriendjes en vriendinnetjes een must voor de politie. Verder kunnen gsm’s, smsjes, appjes en agenda’s of dagboeken aanknopingspunten bevatten voor de verblijfplaats van het spoorloze kind.

„Veruit de meeste kinderen die vermist raken, worden veilig teruggevonden. Toch is het goed om even stil te staan bij ons filmpje en te onthouden wat je als ouder moet doen”, aldus Frank Hoen.

De video is een onderdeel van de internationale campagne voor 25 mei, de dag van het vermiste kind. Het is een Nederlands initiatief dat wordt overgenomen door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Italië, Servië, Roemenië en Groot-Brittannië. Deze landen hebben de video vertaald, het filmpje wordt ook daar verspreid via politieorganisaties.

De animatievideo is onder meer te vinden op amberalert.nl