Nieuws/Binnenland
409840
Binnenland

Leiden haalt streep door bindend studieadvies

LEIDEN - De Universiteit Leiden zet per direct een streep door het experiment met een bindend studieadvies (bsa) in het tweede studiejaar. Het College van Beroep van het Hoger Onderwijs (CBHO) heeft maandag geoordeeld dat de proef gestaakt moet worden. Ook de Universiteitsraad had bezwaren tegen het experiment.

De proef hield in dat de universiteit studenten ook in het tweede jaar mag wegsturen als ze minder dan negentig studiepunten hadden gehaald in twee jaar tijd, inclusief de propedeuse. Het bsa geldt nu alleen voor eerstejaars.

Het schrappen van het experiment kan op bijval rekenen van studenten. Zij waren vanaf het begin tegenstander van de proef. ,,Het bsa in het tweede jaar was echt een rendementsmaatregel'', aldus Linde de Nie, voorzitter van studentenorganisatie ISO. ,,Het beperkte de studenten enorm in hun vrijheid om zich ook buiten hun studie te ontplooien en zich bijvoorbeeld in te zetten voor commissies, besturen of bijbaantjes.''

Mohammed Mohandis van de PvdA in de Tweede Kamer reageert ook opgetogen. Met Michel Rog van het CDA wist hij vorig jaar een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen voor een motie tegen het bindend studieadvies in ook het tweede jaar.

,,Nu Leiden is gestopt met het experiment en deze motie is aangenomen, is het einde oefening voor het bindend studieadvies na het eerste leerjaar'', zo zegt Mohandis.