Nieuws/Binnenland
409841
Binnenland

‘Loterijverlies is als de Hells Angels’

Alkmaar - Claimstichting Loterijverlies moet razendsnel een betrouwbaar bestuur krijgen, anders is er straks geheid niks over om te verdelen onder de 194.000 leden.

Dit toekomstbeeld schetsten de advocaten van 28 ontevreden Loterijverlies-leden maandagmiddag voor de rechtbank in Alkmaar. De claimstichting vecht voor een schadevergoeding van de Staatsloterij, vanwege misleidende reclame van deze loterij uit het verleden. Een groot deel van de gezamenlijke inleg van de leden (zo’n 8 miljoen euro, bedoeld om de Staatsloterij juridisch op de knieën te krijgen) is echter verdwenen naar schimmige bedrijfjes op Guernsey en het Isle of Man, waarachter oprichter Ferdy Roet schuilgaat. Zo regelde hij ook voor zichzelf een lening van 3 miljoen euro voor een landhuis in de duinen bij het Noord-Hollandse Bergen. De leden eisen dan ook het ontslag van de zittende bestuurder wegens wanbeheer.

„Deze claimstichting is verworden tot de ‘Ferdy Roet Bank’, en straks blijft er slechts een bankroet van over”, betoogde hun advocaat Hendrik-Jan Bos met gevoel voor humor. Maar volgens Loterijverlies zelf is er geen vuiltje aan de lucht: “Wij voeren al acht jaar lang procedures tegen de Staatsloterij, en met succes”.

Een van de ontevreden leden, gepensioneerd econoom Tim ten Holder uit Castricum, zei het zaakje niet meer te vertrouwen toen hij hoorde van de verhuizing van de claimstichting naar Guernsey. „Er is niks mis met geld verdienen, maar je moet gewoon netjes je belasting betalen. Ook meneer Roet rijdt met zijn auto’s over Nederlands asfalt en zijn kinderen bezoeken vast een Nederlandse school, dus dan moet hij niet met al dat geld naar Guernsey vluchten”, legde hij aan de rechtbank uit.

De Alkmaarse rechter deed nog een voorzichtige poging om partijen tot elkaar te brengen, door de ontevreden leden voor te stellen een eigen bestuurder toe te voegen aan het zittende bestuur van de claimstichting. Maar die suggestie viel daar niet in goede aarde. „We willen niet bij een bestuur aanschuiven dat miljoenen naar het buitenland wegsluist. Dan kunnen we net zo goed in het bestuur van de Hells Angels gaan zitten”, fulmineerde hun advocaat.

De rechtbank doet op 30 juni uitspraak.