Nieuws/Binnenland
409848
Binnenland

Vmbo’ers moeten examen Nederlands opnieuw doen

(vlnr, achter) Emile, Jasper, docente Gerlinde Back (vlnr, voor) Iris, Emma, Evelien

(vlnr, achter) Emile, Jasper, docente Gerlinde Back (vlnr, voor) Iris, Emma, Evelien

Tot grote frustratie van de vmbo-leerlingen van het Revius uit Rotterdam hebben zij vandaag te horen gekregen dat hun eindexamen Nederlands ongeldig is verklaard.

(vlnr, achter) Emile, Jasper, docente Gerlinde Back (vlnr, voor) Iris, Emma, Evelien

(vlnr, achter) Emile, Jasper, docente Gerlinde Back (vlnr, voor) Iris, Emma, Evelien

De circa 50 leerlingen moeten hun examen in het Tweede Tijdvak, op 21 juni opnieuw doen. ,,Dan had ik al op vakantie willen zijn,” zegt een boze Ruben Schouls.

Het blijkt dat de school de leerlingen een examen heeft voorgeschoteld waarbij er spellingscontrole mogelijk was. ,,We hebben er helemaal geen gebruik van gemaakt, want we wisten niet eens dat het erop zat,” vertelt Ruben. ,,En ik baal ontzettend want ik had eigenlijk ongeveer een 7 gehad.

Examencoördinator W. Mol van het Revius in een mail: ,,Het examen moet gemaakt worden in een tekstverwerker zonder spellingscontrole. De procedure hiervoor is in de week voorafgaande aan het examen getest. De leerlingen kwamen toch in een tekstverwerker met spellingscontrole terecht. Hoewel we dit tijdens de zitting constateerden was het te laat om dit nog te verhelpen.

Vandaag kregen we de teleurstellende mededeling dat de inspectie daarom het examen Nederlands ongeldig heeft verklaard. Dit houdt in dat alle vmbo-leerlingen hun examen Nederlands in het tweede tijdvak moeten overdoen met uitzondering van die leerlingen die op grond van een dyslexieverklaring hun examen wel met spellingscontrole mogen maken. Wij beseffen heel goed dat deze boodschap hard aan komt, echter de uitspraak van de inspectie is bindend.”

Te lang

Naast deze teleurstelling, waren ook vandaag de leerlingen van het Comenius College in Hilversum niet blij: over het vwo-examen Duits. ,,Het Cito probeert dit jaar de vwo’ers uit; alle examens zijn langer dan voorgaande jaren. Dat stelde examenkandidaat Emma gisteren na afloop van het het examen Duits. Ze krijgt bijval van klasgenoot Evelien. ,,Het examen was veel te lang! Met een half extra uur tijd zou het veel beter zijn gegaan.”

Ook vakdocente Duits Gerlinde Back van het Hilversumse Comenius College is van mening dat het een langer examen is dan de examens waarmee de kandidaten hebben kunnen oefenen. ,,Het waren 44 vragen, waarvan zeven open. In voorgaande jaren waren het maximaal 40 vragen en twee of drie open vragen.”

Vwo’er Jasper, die veelvuldig het Duitse woordenboek moest raadplegen, vindt dat het beantwoorden van vragen bij de tien teksten niet laat zien of je de taal Duits nu beheerst. ,,Zo’n examen laat echt niet zien in hoeverre je de taal onder de knie hebt.” Iris: ,,Dat vind ik ook. Zes jaar lang leer je van alles bij Duits. Maar als je toevallig niet goed bent in begrijpend lezen, en dat ben ik niet, ben je wel de pineut door de eindexamens.”

Emile staat voor Duits het slechtst ervoor; een 5,3. Evelien is de enige die het eindexamenvak Duits meeneemt naar haar studie. ,,Ik ga biomedische wetenschappen studeren in Utrecht en wil daarbij misschien een minor Duits volgen.”

De havisten bogen zich over wiskunde A en B. De meesten vonden A redelijk te doen, maar B werd toch als pittig ervaren. De vmbo’ers maakten aardrijkskunde en vonden dat over het algemeen een prima examen.

Bij het LAKS is het klachtenrecord van vorig jaar (160.000) al ver overtroffen. De teller staat rond de de 180.000 stuks; de meeste klachten (26000) komen van havisten over het vak Engels. En dan komen er nog vier examendagen.

Kijk nu op het YouTube-kanaal van de Telegraaf naar onze examenvlogger Maud die op Bonaire wiskunde-examen maakte.