Nieuws/Binnenland
409850
Binnenland

Rechter kijkt weer naar ontneming Holleeder

HAARLEM - De rechtbank in Haarlem buigt zich vrijdag opnieuw over de ontnemingszaak tegen Willem Holleeder. Deze zaak wordt echter nog niet inhoudelijk behandeld.

Deze rechtbank oordeelde in 2012 dat Holleeder bijna 18 miljoen euro aan de Staat moet betalen. Geld dat hij zou hebben afgeperst van onder anderen wijlen Willem Endstra.

Advocaten van de Amsterdammer dienden daarop een wrakingsverzoek in tegen een van de rechters, omdat die zich voor de behandeling van de ontnemingszaak in de media had uitgelaten over de strafzaak tegen Holleeder. De wrakingskamer wees dat verzoek af, maar het hof vond toch dat schijn van partijdigheid niet kon worden uitgesloten.

Het hof verwees daarom de zaak terug naar de rechtbank in Haarlem. Daar moet een ander team rechters zich opnieuw buigen over de vraag of Holleeder ooit beschikking heeft gehad over de afgeperste miljoenen. Holleeder werd tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor onder meer het afpersen van Endstra.

De 'topcrimineel' zit nu weer vast. Hij zit in voorarrest omdat het Openbaar Ministerie hem verdenkt van betrokkenheid bij minimaal twee liquidaties.