Nieuws/Buitenland
409869
Buitenland

Premier Irak: slag om Fallujah is begonnen

BAGDAD - De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft de start aangekondigd van een militaire operatie om de stad Fallujah te heroveren op terreurgroep Islamitische Staat. „Het moment van de grote overwinning is nabij”, beloofde de Iraakse leider op Twitter.

Volgens Al-Jazeera komen meldingen binnen van zware artilleriebeschietingen op de stad, die in 2014 in handen viel van IS. Het leger zou inwoners zondag hebben gewaarschuwd het gebied te verlaten. Gezinnen die niet konden vertrekken, kregen het advies witte vlaggen op te hangen.

De stad is al sinds vorig jaar omsingeld door veiligheidstroepen en hun bondgenoten. Inwoners die wilden vluchten, zijn de afgelopen maanden tegengehouden door IS. Een lokale functionaris zei zondag dat meer dan 75.000 burgers vastzitten in de stad, waar voor het conflict zo’n 300.000 mensen woonden.

Bij het offensief zijn volgens de premier verschillende diensten en groeperingen betrokken. Zo doen onder meer het leger, de politie en lokale stammen mee, maar ook een coalitie van overwegend sjiitische milities.

De milities, waarvan een aantal wordt gesteund door buurland Iran, mogen volgens Iraakse functionarissen mogelijk alleen buiten de stad opereren. Dat moet voorkomen dat spanningen met soennitische inwoners van Fallujah oplaaien.