Nieuws/Binnenland
409883
Binnenland

EU verlengt missie Libië

BRUSSEL - De Europese Unie heeft besloten om de Libië-missie met een jaar te verlengen en het mandaat ervan uit te breiden met onder meer training en ondersteuning van de Libische kustwacht en marine.

„Tijdens mijn bezoek aan Tripoli eerder deze maand heb ik met eigen ogen de uitdagingen gezien waarvoor het Libische veiligheidsapparaat staat. Het is belangrijk dat we bijdragen aan de versterking van deze instanties”, aldus minister Koenders (Buitenlandse Zaken). „Het bestrijden van mensensmokkel, illegale migratie, wapenhandel en drugs is in het belang van Libië en van de EU. Goede bewaking van grenzen op land en op zee is hierbij van groot belang.”

Er is de EU veel aan gelegen om ervoor te zorgen dat de wettige en erkende regering van Libië voet aan de grond krijgt. Een versterking van de kustwacht is ook belangrijk in de strijd tegen de mensensmokkelaars nu de route via Libië naar Zuid-Italië populair is geworden door de sluiting van de Balkanroute.

De Libische regering en de EU zullen op korte termijn samen onderzoeken hoe de EU en de lidstaten Libië verder kunnen ondersteunen bij het vergroten van de veiligheid en hoe de steun aan de Libische kustwacht en marine precies kan worden vormgegeven. Koenders: „Hierna zal Nederland, net als de andere lidstaten van de EU, bezien op welke wijze het kan bijdragen aan de noodzakelijke ondersteuning van Libië.”