Nieuws/Binnenland
409893
Binnenland

Rechter moet Loterijverlies redden

Amsterdam - Ontevreden deelnemers van Loterijverlies eisen vandaag dat voormalig rechtbankpresident Erik van den Emster het bestuur van deze omstreden claimstichting overneemt.

Dit blijkt uit processtukken, ingezien door De Telegraaf. Volgens de groep van dertig boze deelnemers is de kas van Stichting Loterijverlies afgelopen jaren geplunderd doordat oprichter Ferdy Roet miljoenen euro’s wegsluisde naar een reeks van schimmige buitenlandse bedrijfjes. Roet kocht vervolgens een riant landhuis in Bergen (NH) met een lening van 3 miljoen euro die hij kreeg van een van deze ondernemingen.

De groep eist daarom vandaag bij de rechter in Alkmaar wegens wanbeheer het ontslag van Roet en de door hem naar voren geschoven bestuurder ’Breton’ (een trustbedrijfje op het Britse eiland Guernsey).

Om te voorkomen dat Loterijverlies na hun ontslag stuurloos wordt, dragen zij de voormalige president van de Rotterdamse rechtbank als nieuwe bestuurder voor. Erik van den Emster (66) was na zijn werk als rechter en topman van de rechtbank tot 2013 voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak.

De verdwenen miljoenen van Loterijverlies werden afgelopen jaren bijeengebracht door 200.000 spelers van de Staatsloterij die zich misleid voelen door de loterij. Zij verenigden zich in 2008 om de Staatsloterij tot een schadevergoeding te dwingen. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat de Staatsloterij de spelers inderdaad jarenlang misleidde door niet te zeggen dat de prijzen werden getrokken uit een pot waarin ook onverkochte lotnummers zaten. Ondanks deze juridische overwinning slaagt Loterijverlies er maar niet om een schadevergoeding voor de spelers te krijgen, onder meer omdat wordt gekibbeld over de vraag of er überhaupt sprake is van enige schade.

Ondertussen rijdt oprichter Roet rond in een Rolls-Royce en is de gezamenlijke inleg van de spelers bij de claimstichting, in totaal ruim 6,5 miljoen euro, volledig verdampt. Te verwachten valt dat de nieuwe bestuurder zal trachten dit geld terug te halen en een schikking met de Staatsloterij zal treffen.

Tweets by @BartMos

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");