Nieuws/Binnenland
409902
Binnenland

Maanden langer leven met minder pijn

Nieuwe prostaatbehandeling uitgebreid

EINDHOVEN - Patiënten met een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker kunnen maanden langer en met minder pijn leven door een verbeterde aanpak van hun ziekte in het Catharina Ziekenhuis.

Dat is het troostende vooruitzicht dat een behandeling met het radioactieve ’Radium-223 chloride’ hun biedt. Twee jaar geleden startte het Eindhovense kankercentrum landelijk als eerste met maandelijkse injecties met deze stof. Nu blijkt dat verdubbeling van de injectietherapie „veilig en eerder kan en bovendien tot een betere kwaliteit van leven leidt”, meldt het ziekenhuis.

De nu twaalf injecties, gegeven in een elleboogader, voorkomen in veel gevallen dat kwaadaardige tumoren in het bot verder toenemen. Dit resultaat komt, aldus behandelaars, boven op de levensverlenging van drie tot zes maanden waarvan al sprake was bij de eerste zes injecties. Het middel werd tot nu toe ingezet als laatste behandelmogelijkheid na chemo- en/of hormoontherapie. Nu kunnen de injecties ook eerder in het ziekteproces worden toegediend. „Het blijkt een makkelijk verdraagbare therapie”, zegt nucleair geneeskundige Dirk Wyndaele. De therapie heeft volgens hem geen zware bijwerkingen.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Elk jaar krijgen circa elfduizend mannen in Nederland deze diagnose. Naar schatting 20 tot 40 procent van de patiënten met naar de botten uitgezaaide prostaatkanker, komt nooit aan chemotherapie toe. Zij zijn daar te zwak voor of weigeren deze, omdat bijwerkingen van chemotherapie hun levenskwaliteit aantasten.

Patiënten met deze vorm van prostaatkanker kunnen niet meer genezen. De gemiddelde levensverwachting is hierbij ongeveer anderhalf jaar. Studies hebben volgens het Catharina Kankerinstituut nu aangetoond dat juist deze patiënten baat hebben bij Radium-223 chloride. In Nederland starten gemiddeld vijftig nieuwe patiënten per maand met deze behandeling.