Nieuws/Binnenland
409903
Binnenland

Cruyff trapveldjes in azc's

Amsterdam - De Cruyff Foundation trekt deze zomer met een trapveld langs asielzoekerscentra om kinderen te laten voetballen. In het Koerdisch, Syrisch-Arabisch, Tigrinya én Nederlands krijgen zij de regels van het spel uitgelegd. Gelukkig is voetbal een universele taal die ieder kind verstaat. Vandaag trapt de Cruyff Foundation de actie af door een speelplein te openen op het terrein van opvang Gilze-Rijen.

Tijdens een zomertour rolt de organisatie bij zes asielzoekerscentra een tijdelijk voetbalveld uit. De kinderen worden een week lang beziggehouden met sport en spelletjes op de kunstgrasmat.

Voetballen is een goede manier om je sores te vergeten, weet Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation. „Asielzoekerskinderen zijn vaak getraumatiseerd. Ze hebben op hun reis de verschrikkelijkste dingen meegemaakt. Structuur en afleiding zijn dan belangrijk.” Op dit moment gaan de kinderen nog naar school, maar straks is het zomervakantie. Meijer wil het gat in hun dagbesteding dichten met de sportweek. Hij hoopt hen dan even hun omgeving te laten vergeten.

Over een taalbarrière maakt de directeur zich geen zorgen. „Begeleiders uit de centra leggen met behulp van stichting Right To Play de regels van de Cruyff Court uit in het Arabisch en in het Nederlands. Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel die kinderen spelenderwijs de taal leren.”

Nieuwe Robben

Eerder legde de foundation al kunstgrasvelden aan in achterstandswijken en op plekken waar weinig plaats is om te sporten, de zogenoemde Cruyff Courts. Sportcoaches en jongerenwerkers werden opgeleid tot begeleiders die voetbaltoernooien en andere sportinitiatieven organiseerden.

Het sportproject, dat drie zomers gaat duren, is gefinancierd met subsidie van de Postcodeloterij. Als het kunstgrasveld na een week weer wordt ingepakt, laat de stichting ballen en ander speelmateriaal achter bij de centra. Op het terrein wordt een speciaal schoolplein aangelegd met een volleybalveld, voetbalveld en andere plekken voor balspellen.

Misschien loopt de nieuwe Arjen Robben wel rond in een van de centra. Maar daar gaat het Meijer niet om. „Natuurlijk hopen we dat we de talenten van voetballertjes naar boven halen, maar alle kinderen die meedoen, zijn kanjers.”