Nieuws/Binnenland
409923
Binnenland

Meer aandacht voor voeding in ziekenhuizen

DEN HAAG - De afgelopen jaren zijn ziekenhuizen veel meer aandacht gaan besteden aan goede en gezonde voeding. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek onder tachtig ziekenhuizen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

„Goede voeding in ziekenhuizen is cruciaal. Het leidt tot een sneller herstel en korter verblijf. Dit rapport laat zien dat ziekenhuizen het belang van goede voeding onderstrepen. Daar ben ik blij om”, schrijft minister Edith Schippers (VWS) maandag aan de Kamer.

De onderzoekers vinden het positief dat meer ziekenhuizen een onbeperkt aantal eetmomenten bieden. Ook is de menukeuze vergroot en is er aangepaste voeding voor speciale doelgroepen. Maar nog lang niet alle ziekenhuizen hebben flexibele eetmomenten. Ook kan het voedingsaanbod aantrekkelijker en moeten ziekenhuizen beter meten wat patiënten eten.

Het voedingsconcept van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kwam als beste naar voren. Volgens het onderzoek wil 44 procent van de ziekenhuizen de voeding verder gaan verbeteren.

Dat ziekenhuiseten niet altijd een slechte naam hoeft te hebben, bewijst ook het Westfriesgasthuis in Hoorn. Patiënten die daar worden opgenomen, kunnen rekenen op een wel heel goede maaltijd. De kok van het ziekenhuis werkt samen met topchef Ron Blaauw. „Het menu is opgebouwd uit ingrediënten die grotendeels uit de regio komen. Spinazie uit Lutjebroek, rundvlees van Texel en duurzaam gevangen vis uit de Noordzee. Het komt allemaal hartstikke vers op de borden van onze patiënten”, zo laat het ziekenhuis weten.