Nieuws/Binnenland
409929
Binnenland

Rutte spreekt Erdogan in Istanbul

ISTANBUL - Premier Mark Rutte heeft maandag in de marge van een VN-top in Istanbul met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over Ebru Umar gesproken. De columniste mocht eerder deze maand Turkije niet verlaten vanwege een onderzoek naar mogelijke belediging van Erdogan.

Umar mocht uiteindelijk na zeventien dagen het land verlaten, nadat een rechter haar uitreisverbod ongegrond had verklaard. Daarvoor was er intensief diplomatiek contact met Turkije. Het is nog onduidelijk of er een aanklacht komt tegen Umar. Een woordvoerder van Rutte wilde verder niets kwijt over het gesprek met de Turkse president.

De premier heeft verder laten weten bezorgd te zijn over het opheffen van de immuniteit van Turkse parlementsleden. Van het besluit lijkt vooral de linkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) het slachtoffer te worden. Erdogan wil HDP’ers aanpakken, omdat die in zijn ogen de spreekbuis zijn van de terroristische PKK.

Ook de uitvoering van de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije kwam aan de orde, schrijft de minister-president op Facebook. Ze spraken onder meer over versterking van de NAVO-missie in de Egeïsche Zee. De NAVO-schepen moeten hier mensensmokkel tegengaan. Het marineschip Zr. Ms. Van Amstel neemt deel aan de missie.

Het akkoord houdt onder meer in dat Turkije illegale migranten terugneemt. In ruil hoeven de Turken straks geen visum meer aan te vragen voor de EU. „Het is belangrijk dat we onze afspraken nakomen, waaronder visumliberalisatie. Daarvan kan pas sprake zijn als Turkije aan alle voorwaarden heeft voldaan”, aldus Rutte.