Nieuws
409960
Nieuws

Strijd om verovering markt medische WhatsApp

DEN HAAG - Sinds de Autoriteit Persoonsgegevens eerder dit jaar oordeelde dat artsen niet meer mogen whatsappen over patiënten, komen steeds meer ondernemers met 'veiligere' alternatieven. Dinsdag is het de beurt aan het Nederlandse MDLinking. Het bedrijf presenteert een nieuwe app specifiek voor medici, naar eigen zeggen de enige waarmee doktoren wereldwijd via een beveiligde verbinding kennis met elkaar kunnen delen.

De toepassing werd ontwikkeld door een internationale groep artsen, onder aanvoering van de Nederlandse chirurgen Hans Flu en Gijs van Acker. Volgens het bedrijf worden artsen en andere zorgverleners die de app downloaden, eerst grondig gecheckt om er zeker van te zijn dat de gebruiker een zorgverlener is. "Daarna kan hij of zij een uitgebreid medisch profiel aanmaken en wereldwijd kennisnetwerken binnen het eigen vakgebied opbouwen", aldus MDLinking.

Eerder kwamen al andere extra beveiligde apps voor de zorg beschikbaar, zoals Kanta Messenger en Siilo.

Inmiddels heeft WhatsApp zijn berichtendienst beter beveiligd door conversaties te versleutelen met een zogeheten 'end-to-end encryptie'. Daarmee is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens een belangrijke hobbel weggenomen voor artsen om medische gegevens te mogen versturen. Maar zij moeten van de privacywaakhond nog wel een overeenkomst sluiten met WhatsApp, waarin garanties worden gegeven dat de gegevens niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Hoe een arts zo'n afspraak in de praktijk kan maken met het Amerikaanse bedrijf kon een woordvoerster van de toezichthouder niet zeggen.