Nieuws
409962
Nieuws

ASR Bank krijgt boete van DNB

Utrecht - De Nederlandsche Bank legt ASR een boete op van €350.000 voor een verkeerde berekening van het toetsingsvermogen bij dochter ASR Bank.

Dat maakt de toezichthouder vandaag bekend. ASR Bank had volgens DNB in januari en februari 2015 een te lage solvabiliteit (onder de vereiste 8%) doordat de dochter van ASR niet de achtergestelde leningen van haar toetsingsvermogen afhaalde. Dat was juist wel verplicht.

De boete volgt na een eerdere verplichting van DNB om voor 18 maart 2015 de aanbevelingen van de toezichthouder op te volgen om de achtergestelde leningen van financiële instellingen op de juiste manier mee te nemen.

Begin maart meldde ASR bij DNB dat ze hier toch een fout mee hebben gemaakt. ASR heeft na melding van de fout die direct hersteld en kwam daarmee weer op keurige solvabiliteitspercentages uit.

Daarom, en door de korte duur van de overtreding, geeft DNB een boete van ’slechts’ €350.000, in plaats van de €2 miljoen die er voor deze overtreding staat.

De financiële instelling, die voor de zomer nog gedeeltelijk naar de beurs wordt gebracht, reageert teleurgesteld op het boetebesluit. „Iedere boete is een teleurstelling”, zegt een woordvoerder. „We hebben adequaat gehandeld en de situatie zo snel mogelijk op orde gebracht. De fout heeft ook geen gevolgen gehad voor klanten.”

Hoewel DNB communiceert dat het besluit nog kan worden voorgelegd aan de rechter, doet ASR dat niet. „De zaak is afgerond. We hebben aan DNB laten weten dat we het ermee oneens zijn en daarmee is het klaar.”

Met de naderende beursgang heeft het afzien van een rechtsgang volgens ASR niets te maken. ASR heeft van DNB gehoord dat de sanctie geen gevolgen zal hebben voor bestuurders van ASR Bank.