Nieuws/Binnenland
409964
Binnenland

Examen Nederlands ’lang’ en ’veel’

Amstelveen - Veel teksten die ook nog eens lang waren, dat vinden zowel leerlingen die het vwo-eindexamen Nederlands vanmiddag hebben afgelegd als vakdocent Gerard Bohncke. ,,De teksten waren wel toegankelijk, best leuk. De moeilijkheid zit in de vraagstelling”, vindt Bohncke.

Op het Amstelveen College zijn het vooral de jongens die razendsnel naar buiten komen, terwijl voor het examen toch drie uur staat. De 16-jarige Levie Filarski is na twee uur al klaar met het examen. ,,Het was gewoon niet lastig. Er was een leuke tekst over de arbeidsmarkt. Er moest veel gekeken worden naar alineaverbanden,” vertelt Levie ontspannen.

Ook Abel Vroegop (18) is na twee uur al klaar met het examen. ,,Ik heb nergens aan getwijfeld. Je eerste ingeving klopt toch altijd. Het moeilijkst vond ik het maken van een samenvattende opgave met een gelimiteerd aantal woorden. Het enige woord dat ik heb opgezocht was ‘althans’. Niet omdat ik niet weet wat dat betekent, maar op de een of andere manier moest dat anders geïnterpreteerd worden.”

Docent Bohncke is een van de vele leraren Nederlands die al enige jaren kritiek hebben op het examen Nederlands. ,,Het doet geen recht aan het vak. Je creativiteit moet je loslaten en de regeltjes volgen. Tekstanalyse is opzitten en pootjes geven. De redenering waarmee je tot een antwoord komt wordt niet meegewogen, alleen het antwoord telt. Toch liet dit examen wat meer interpretatie toe dan voorgaande jaren. Misschien hebben de examenopstellers toch geluisterd.”

Kritiek heeft Bohncke ook op tekst 2 ‘Te groot voor kennis’. ,,Die kan nog wel eens problemen veroorzaken bij het nakijken. Er wordt gesuggereerd dat iemand ergens afstand van neemt en dat moet met citaten onderbouwd worden, maar voor mijn gevoel wordt er geen afstand genomen.”

De vriendinnen Sanne en Esmee komen na 3 uur moe naar buiten. ,,Het was veel. En lang. We hebben geen tijd gehad om het na te lezen en te controleren.” Esmee vond tekst 4 lastig ‘Mens, leer te sterven’ en Sanne vond het niet gemakkelijk om bij tekst 5 ‘Oorlog en criminaliteit’ zinnen te interpreteren.

De meiden zijn blij dat de eerste dag erop zit. Esmee: ,,De ergste spanning is nu weg. Nu kan ik weer wat eten. Kreeg echt geen hap door mijn keel.”

Tegelijk met vwo-Nederlands legden havisten natuurkunde af. De 17-jarige Rika Kruijer vond het wel goed te doen. ,,Maar ik ben een echt bèta-meisje. M&O vind ik het lastigste vak. De vraag over trillingen was erg lastig. En het was wel erg warm in het lokaal. Het liefst zou ik alleen zitten, al die mensen om me heen vind ik maar niks.”