Nieuws
409972
Nieuws

’Helft ambtenaren België heeft zwaar beroep’

Amsterdam - De helft van de Belgische ambtenaren heeft een zodanig zwaar beroep, dat ze in aanmerking zouden moeten komen voor een vervroegd pensioen.

Dat zeggen althans de drie overheidsvakbonden bij onze zuiderburen, meldt persbureau Belga. Op dit moment voeren Belgische werkgevers en werknemers harde onderhandelingen over welke beroepen als ’zwaar’ moeten worden gekwalificeerd. De voorwaarden voor een vroegpensioen worden binnenkort strenger, wie een ’zwaar beroep’ heeft ontspringt echter de dans.

Uitkeringen

De vakbonden noemen niet alleen brandweerlui, ambulanciers, luchtverkeersleiders en cipiers als mensen met een zwaar beroep, maar ook het personeel van de Federale Overheidsdienst Sociale Zaken, een instantie die zich met uitkeringen bezighoudt.

„In het gebouw in Brussel met drie verdiepingen is er één etage met internet”, legt Patrick de la Bruyère van de socialistische vakbond ACOD uit. „Dat is voor die mensen elke dag een ’ratrace’ om een plaatsje te hebben. Dat is ook een vorm van stress.”

De overheid heeft nog niet op de vakbondslijst met zware beroepen gereageerd.