Nieuws/Binnenland
409991
Binnenland

Hoorn huivert van kindermoord moeder

Wanhoopsdaad door uitzetting?

Moeder Roshanak met haar dochtertje Isabelle.

Moeder Roshanak met haar dochtertje Isabelle.

Hoorn - Hoe kun je als moeder zó ver gaan dat je je eigen kind vermoordt en daarna de hand aan jezelf slaat? Dat is de vraag die Hoorn bezighoudt na het dramatische overlijden van Roshanak Tajahmadi en haar dochtertje Isabelle (2). Hun ontzielde lichamen werden zaterdagmiddag ontdekt in het Markermeer, nabij De Hulk.

Moeder Roshanak met haar dochtertje Isabelle.

Moeder Roshanak met haar dochtertje Isabelle.

Bij dat Markermeer waggelen ganzen over de dijk. Ze kijken nieuwsgierig naar de automobilist die stopt en wat bloemen neerlegt. Er brandt al een kaarsje.

Voetsporen van de hulpverleners in het drassige gras zijn de stille getuigen van het drama dat zich hier voltrok. Buren kijken door de gordijnen en zien hoe vader Erik met familieleden terugkeert in het huis van waaruit zijn Roshanak en Isabelle met de buggy zaterdagochtend voor het laatst zijn vertrokken.

De van oorsprong Iraanse Roshanak is geen bekende verschijning in Hoorn, waar ze sinds 2013 aan de Grote Oost woont. De in Ahvaz geboren 30-jarige vrouw leefde samen met haar partner een teruggetrokken bestaan, stellen buren. „We wisten wel dat er iets speelde”, vertelt een geschokte buurvrouw, die uitzicht heeft op de woning van het stel en de vrouw soms met kinderwagen door de straat zag wandelen.

Een buurman verderop in de straat stelt dat een mogelijke terugkeer naar haar thuisland boven het hoofd hing. „Er waren al een tijdje relatieproblemen. Bij het uitgaan van hun relatie was ze bang terug te moeten keren naar Iran, vanwege het intrekken van het visum.”

Wat de 30-jarige Roshanak daadwerkelijk zaterdag tot wanhoop heeft gedreven blijft raadselachtig. Ze beschreef Isabelle op Facebook als ’my little angel’ en uit de vrolijke foto’s van het kleine meisje beklijft het beeld van een trotse moeder. Nadat ze in verwarde toestand vertrokken was uit haar woning en dreigde zichzelf én Isabelle iets aan te doen, werd een grote zoekactie op touw gezet.

„We wisten niet wat er aan de hand was”, huivert een bezoeker van café ’t Sneeker Veerhuys in Hoorn. „We hoorden alleen een helikopter. Later hoorden we dat hun lichamen gevonden zijn. Ze moet wel heel wanhopig zijn geweest...”