Nieuws
410001
Nieuws

Meer mensen bezoeken het theater

AMSTERDAM - De theaters trekken meer publiek. Vorig jaar zijn er in totaal 10,4 miljoen bezoeken gebracht aan voorstellingen, blijkt maandag uit cijfers van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Het aantal bezoeken per voorstelling nam vorig jaar toe met 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Gemiddeld trok een podium dat bij de VSCD is aangesloten in 2015 88.501 bezoekers. In 2014 waren dat er nog 78.351.

Minder subsidie

Het aantal geprogrammeerde voorstellingen en concerten nam toe van 224 naar 239 per theater of concertzaal. In totaal telde de vereniging vorig jaar bijna 28.000 voorstellingen.

Het valt de VSCD op dat de podia erin slagen met minder subsidie toch goed te draaien. "Theaters en concertgebouwen intensiveren en verbreden hun programmering", zegt directeur Hedwig Verhoeven.

"Daarnaast optimaliseren ze ook het gebruik van het pand. Steeds meer podia zijn letterlijk en figuurlijk meer dan ooit geopend." Ze werken volgens haar meer samen met andere partijen, zoals lokale toneelgezelschappen, koren, fanfares of het onderwijs. Hierdoor verlagen ze de drempel en bereiken ze een groter en diverser publiek, aldus Verhoeven.

Bij de VSCD zijn 123 theaters en concertgebouwen aangesloten.