Nieuws/Binnenland
410008
Binnenland

Gesprek van de dag: maandag 23 mei

Veel doden door brand in Thaise meisjesschool

Tijdens een nachtelijke brand in het slaapvertrek van een Thaise meisjesschool zijn zeker zeventien kinderen om het leven gekomen. De brandweer had drie uur nodig om de brand in het twee verdiepingen tellende gebouw, dat deels van hout is, te blussen. Uit onderzoek bleek dat de deuren van het slaapverblijf op slot zaten, waardoor een aantal slachtoffers niet weg kon komen uit het brandende pand. Lees hier alles om op de hoogte te zijn in het Gesprek van de dag.

De opvolger van de straaljager F-16, de Joint Strike Fighter (JSF), komt vandaag voor het eerst in Nederland aan.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • Zeker zeventien kinderen zijn om het leven gekomen bij een nachtelijke brand in het slaapverblijf van een Thaise meisjesschool. De meisjes werden volgens de politie in hun slaap overvallen door het vuur. Lees meer.
 • In de Schalk Burgerstraat in Den Haag is maandagochtend een dode man aangetroffen. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • Een nieuwe beperking van de hypotheekrenteaftrek raakt met name jongere woningeigenaren keihard in de portemonnee. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dan een ’prijsschok’, waar twintigers en dertigers de dupe van worden. Lees meer.
 • Een coalitie van 23 maatschappelijke partijen slaat alarm om de infrastructuur in Nederland en vraagt premier Rutte in een brandbrief meer geld vrij te maken voor betere verbindingen op de weg, het spoor, het water en in de lucht. Lees meer.
 • Een nek-aan-nekrace voor de Oostenrijkse presidentskandidaten. Vol spanning wacht Oostenrijk wie het nieuwe staatshoofd wordt. De twee overgebleven kandidaten gingen tot gisteravond laat kop-aan-kop. Vandaag worden de 720.000 briefstemmers geteld. Daarom blijft onduidelijk of de uiterst rechtse EU-criticus Norbert Hofer (45) president in de Hofburg wordt. Gaat Oostenrijk linksaf  of  rechstaf? Lees meer.

 

 

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • De fantastische Giro d’Italia die Steven Kruijswijk momenteel rijdt, is mede te danken aan de resolute keuze die de Brabander al enkele jaren voor de Ronde van Italië durft te maken, zegt Raymond Kerckhoffs in zijn column. Hij is voorlopig in deze ronde niet alleen de beste, maar met zijn seizoensindeling ook de slimste, schrijft hij. Wat vindt u? Lees meer.

 

Wat kun je vandaag volgen?

 

 • De opvolger van de straaljager F-16, de Joint Strike Fighter (JSF), komt maandag voor de eerste keer in Nederland aan. Naar verwachting rond 20.00 uur landen twee toestellen op Vliegbasis Leeuwarden. Lees meer.
 • De 'scooterhufters' staan vandaag voor de rechter. Wordt het liegen van Mohamed el G. en zijn kompaan Mohamed A. beloond? Dat zal vandaag blijken, als de twee weer voor de rechter staan voor het doodrijden in 2010 van de 50-jarige Arnhemmer Mario van de Geijn. Lees meer.  en volg de rechtszaak. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman doet verslag via Twitter.
 • In Amsterdam begint maandagochtend het getuigenverhoor voor het hoger beroep in de zaak van de Staatsliedenbuurt-liquidatie in 2012. Via een videoverbinding wordt rond half elf Nouafel F. gehoord vanuit zijn cel in Ierland. Lees meer. Misdaadjournalist Mick van Wely volgt het verhoor vandaag: hij is te volgen via Twitter.

 

Wat raden wij verder aan?

 

 • Het gevaar loert achter de wolken, altijd en overal. Barack Obama heeft met de dood van Taliban-leider mullah Mansour opnieuw zijn reputatie bevestigd als de president van de gerichte liquidaties. Lees hier meer (premium).
 • Nederlandse vakantiegangers hebben flinke last van de brandstoftekorten in Frankrijk. In onder meer Normandië en Bretagne staan op dit moment veel tankstations droog. Lees hier meer (premium).
 • Het is de hoogste tijd voor echte creativiteit, zegt Annemarie van Gaal. Lees haar column hier (premium).