Nieuws/Buitenland
410077
Buitenland

Impasse in Oostenrijk

Norbert Hofer

Norbert Hofer

WENEN - Vol spanning wacht Oostenrijk wie het nieuwe staatshoofd wordt. De twee overgebleven kandidaten gingen tot gisteravond laat kop-aan-kop. Vandaag worden de 720.000 briefstemmers geteld. Daarom blijft onduidelijk of de uiterst rechtse EU-criticus Norbert Hofer (45) president in de Hofburg wordt.

Norbert Hofer

Norbert Hofer

De politicus van de nationalistische FPÖ ging lange tijd aan de leiding, komt voorlopig op 52 procent van de stemmen. Zijn rivaal Alexander van der Bellen, een 72-jarige econoom en lid van de groene partij, had de steun van 48 procent van de kiezers. Ruim zes miljoen inwoners van het Alpenland mochten stemmen.

,,Dit wilde eigenlijk niemand. We moeten tot morgen wachten“, aldus Hofer, die na een ongeluk bij het paragliden met een stok loopt. Zijn concurrent Van der Bellen was tevreden: ,,Bij de eerste verkiezing twee weken geleden kreeg ik nog een vijfde van de stemmen, en nu al bijna de helft.“ Veel belangrijke acteurs en kunstenaars hadden opgeroepen om op de gepensioneerde professor te stemmen, net als de regeringspartijen SPÖ en ÖVP.

In de keizerlijke Hofburg in Wenen was gisteravond veel internationale aandacht voor de overgebleven kandidaten. Als Hofer, tot nog toe vice-voorzitter van het parlement, daadwerkelijk president wordt dan krijgt Europa het eerste radicaal-rechtse staatshoofd, met contacten in het nationaal-socialistische milieu.

De Europese Commissie is echter met name bang dat hij de grenzen sluiten en geen vluchtelingen opnemen wil. Hofer: ,,We hebben te maken met een invasie, het zijn niet alleen vriendelijke mensen, maar ook zulke die bereid zijn iemand de keel door te snijden.“ Hij wil dat buitenlanders het land verlaten. Asielzoekers noemde hij ‚geitenhoeders‘.

Volgens schrijfster Nina Horaczek is zijn FPÖ een revanchistische partij, die terugverlangt naar de Anschluß van Oostenrijk aan Duitsland. Hofer is erelid van een corporale vereniging, die de Alpenrepubliek niet erkent. Zuid-Tirol wil hij afscheiden van Italië, door een referendum en paspoorten te laten uitdelen.

Een tentoonstelling over de misdaden van de Wehrmacht beoogde hij te verbieden. Zijn chef de bureau was een neonazi wiens broer een extreem-rechtse terreurgroep, de VAPO, oprichtte. Daarbij was ook FPÖ-partijleider Hans-Christian Strache actief. Hij werd bij paramilitaire oefeningen met een wapen gearresteerd. Bij nieuwe verkiezingen kan hij kanselier worden, want zijn partij leidt in alle peilingen.

Hofer heeft al laten weten dat hij de centrumregering als president naar huis kan sturen. Het staatshoofd in Oostenrijk heeft redelijk wat macht. Hofer zou niet alleen opperbevelhebber van het leger zijn. Hij kan ook door hem niet gepruimde wetten van gematigde partijen tegenhouden.