Nieuws/Binnenland
410343
Binnenland

Rutte houdt partijgenoten liberale waarden voor

’Kijk niet neer op anderen, kijk altijd naar morgen’

Leeuwarden - Blijf dicht bij jezelf en bij je liberale waarden. Die boodschap gaf VVD-leider Mark Rutte zijn partijgenoten mee op de eerste dag van het VVD-congres in Leeuwarden. In een persoonlijk verhaal over zijn vader, zijn moeder en een oud-collega bij Unilever, pleitte de premier voor optimisme over de toekomst en het koesteren van typisch liberale waarden als ondernemerschap, vakmanschap en zelfontplooiing. „Kijk niet neer op anderen, leerde ik van mijn vader. Kijk altijd naar de dag van morgen, leerde ik van mijn moeder.”

Zo’n instelling kan tot verrassende resultaten leiden, zei Rutte. „Toen ik de politiek in ging, was ik was van plan om maar vier jaar te blijven. En toch, ik sta hier nog steeds.”

Het koesteren van waarden werd een jaar geleden tijdens een partijcongres al zijdelings geïntroduceerd door Rutte. Het lijkt een belangrijk VVD-thema te gaan worden bij de komende verkiezingen, nu het jarenlang succesvolle law and order-thema door de recente schandalen rond het VVD-ministerie van Veiligheid en Justitie ongeloofwaardig is geworden.

Voor het eerst reageerde Rutte ook op de commotie die her en der is ontstaan naar aanleiding van zijn bezoek aan de Toppers, vorig weekend. „Het interesseert me geen bal of ik wel of niet naar de Toppers mag”, riep Rutte. Hij verklaarde dat hij zichzelf min of meer bij partijgenoten heeft opgedrongen, omdat hij vorig jaar zag dat VVD’ers als Halbe Zijlstra en vice-fractievoorzitter Tamara Venrooy naar het evenement waren getogen. Zonder hem. „Ik wilde ook mee, want ik vind het leuk. Ik was er al eens in 2008 en 2009.” De suggestie dat hier een strategie achter zou zitten om kiezers te winnen, wierp hij verre van zich. „Ik ben blij dat ik niet bij een partij zit waar ze dat wel nodig hebben.”

Er was ook een kat richting VI-commentator Johan Derksen, naar aanleiding van zijn opmerkingen over Marokkaanse voetbalspelers vorige maand. Zonder Derksen bij naam te noemen, verklaarde de minister-president zich groen en geel aan zijn uitspraken te hebben geërgerd. „Bizar dat iemand zendtijd krijgt om dat soort dingen te verkondigen. Ik ben blij dat wij zo niet zijn”, aldus Rutte.

Zaterdag verschijnt in De Telegraaf een spraakmakend interview met VVD-fractieleider Halbe Zijlstra over hoe zijn partij ‘ononderhandelbare’ Nederlandse waarden wil beschermen.