Nieuws/Binnenland
410354
Binnenland

Ontsnapte moordenaar weer opgepakt

LISSABON - Een Italiaanse moordenaar is donderdag opgepakt in Portugal. Hij was veroordeeld tot levenslang, maar wist tot twee keer toe te ontsnappen. Na de eerste vlucht dook hij op in Utrecht, waarschijnlijk op zoek naar zijn Nederlandse ex-vriendin, nu dus in Portugal. Hij had valse papieren bij zich en liep tegen de lamp toen hij een trein naar Lissabon wilde nemen.

De Europese justitiesamenwerking Eurojust in Den Haag heeft de arrestatie vrijdag bekendgemaakt.

Filippo De Cristofaro had in juni 1988 een catamaran gehuurd met zijn Nederlandse vriendin, die toen zeventien jaar oud was. De eigenaresse ging met hen mee als stuurvrouw. Op de Adriatische Zee drogeerden ze de vrouw en staken ze haar. Vervolgens gooide hij haar lichaam in zee, met een anker vastgebonden aan haar nek. Vissers vonden het stoffelijk overschot 18 dagen later. De Italiaan en de Nederlandse gingen er met de gestolen catamaran vandoor. Ze wilden naar Polynesië varen, maar werden na een maand opgepakt in Tunesië.

Hij kreeg in Italië levenslang. Zijn Nederlandse ex-vriendin kreeg een lichte straf en keerde na vrijlating terug naar Nederland.

In 2007 wist De Cristofaro uit een gevangenis in Milaan te ontsnappen. Een maand later werd hij teruggevonden in de buurt van Utrecht, vlakbij het huis van de Nederlandse. Hij werd uitgeleverd aan Italië en opgesloten op Elba, het eiland waar ook Napoleon Bonaparte vastzat.

In 2014 wist hij opnieuw te ontsnappen. ,,Ik ben nog steeds zo bang voor hem'', liet de Nederlandse toen weten aan het Italiaanse persbureau ANSA. Na het nieuws over de arrestatie zei ze vrijdag tegen ANSA: ,,Ik ben zo gelukkig!''