Nieuws/Binnenland
410362721
Binnenland

Nieuw ’bangalijst’-schandaal bij Vindicat

GRONINGEN - Bij de Groningse studentenvereniging Vindicat is opnieuw een zogenoemde ’bangalijst’ opgedoken. Dat meldt de vereniging in een verklaring op de website. De lijst, met daarop „schandelijke opmerkingen” over vrouwelijke leden, zou vrijdagochtend bij het bestuur zijn gekomen.

„Vindicat veroordeelt alle vormen van intimidatie, zo ook deze lijst. Deze lijst draagt niet bij aan het gevoel van veiligheid binnen de studentenwereld. De vereniging neemt dit hoog op”, stelt het bestuur in de verklaring.

De vereniging heeft de maker van de lijst geïdentificeerd. Het lid is per direct voor onbepaalde tijd geschorst. Ook is er contact geweest met een aantal vrouwelijke leden. Zij krijgen hulp aangeboden. Daarnaast zegt het bestuur hen in contact te brengen met de politie, als daar behoefte aan is. Het bestuur heeft melding gemaakt van het incident bij de onderwijsinstellingen.

Eerdere bangalijst

Vindicat kwam al eerder in opspraak vanwege misstanden binnen de vereniging. In 2016 dook er ook al een ’bangalijst’ op. Op die lijst stonden eveneens de namen van vrouwelijke leden, inclusief foto, contactgegevens en een ’score’ voor hun prestaties in bed. Meerdere leden werden destijds geschorst.

Eind vorig jaar besloten de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool om voor de rest van het collegejaar geen accreditatie meer te verlenen aan de studentenvereniging. De beslissing werd genomen, omdat de maatregelen die de vereniging diende door te voeren, nog niet hadden geleid tot een cultuurverandering, stelden de onderwijsinstellingen.

Een woordvoerder van de Rijksuniversiteit noemt het bestaan of opstellen van bangalijsten „vrouwonvriendelijk en verwerpelijk.” Wel is de onderwijsinstelling blij dat de vereniging meteen actie heeft ondernomen door de opsteller van de lijst te schorsen en de slachtoffers hulp aan te bieden. „Daarvoor verdient het bestuur van Vindicat een compliment”, aldus de woordvoerder.