Nieuws
410371
Nieuws

Damrak sluit week goed af

De beurs in Amsterdam heeft vrijdag het zware verlies van de dag tevoren geheel goedgemaakt. De hoofdindex werd omhoog geduwd door forse koerswinst voor ASML, Aegon, ING en Shell.

De AEX-index sloot 1,4% hoger op 434,4 punten. De Midkap-index steeg 1,6% naar 648 punten. Donderdag verloor de AEX-index nog 1,4%. Dankzij de goede laatste dag boekte de AEX deze week toch een plusje van 0,2%.

Elders in Europa toonden de beurzen ook herstel. Parijs en Frankfurt konden 1,6% en 1,2% bijschrijven. In Londen won de FTSE 100 1,7%. De beurs in Wall Street stond ten tijde van het slot in Europa 0,7% in de plus.

Frank Bonsee, handelaar  bij ABN Amro wees er op dat beleggers zich druk maken om de komende beursgangen van onder meer Philips Lighting, waardoor er iets minder aandacht is voor de dagelijkse marktontwikkelingen. Verder werpt het referendum over een mogelijke Brexit zijn schaduw steeds verder vooruit, waardoor beleggers het kruit drooghouden. "De ondertoon op de beurs is echter nog steeds niet slecht. Na het wegnemen van de Brexit-angst kan er een opluchtingsrally volgen." 

Cees Smit van vermogensbeheerder Today's stelde vast dat vrijdag de expiratie van de opties was. "Daardoor worden de koersbewegingen wat versterkt". Hij meende dat de angst voor een Brexit een beetje naar de achtergrond is verdwenen. "Steeds meer mensen denken dat er niet zoveel gaat gebeuren, zelfs als de Britten eruit stappen. Of dat terecht is , laat ik in het midden."

In de AEX waren vrijdag bijna alleen maar winnaars te vinden. Kabelaar Altice prijkte bovenaan met een koerswinst van 3,8%. Chipmachinefabrikant ASML, gisteren een van de grote dalers, steeg 2,4%. De koers werd gesteund door meevallende cijfers van de Amerikaanse branchegenoot Applied Materials.

Voor Aegon dat vrijdag zijn aandeelhoudersvergadering had, betaalden beleggers 1,9% meer. Donderdag was het aandeel ook een van de grootse stijgers, vanwege de grotere kans dat de rente in de VS in juni omhoog wordt geschroefd. ING kreeg er vrijdag 2% bij.

Supermaktconcern Ahold steeg 1,9% bij, net als vastgoedreus Unibail-Rodamco.

RD Shell koerste naar een winst van 1,3%. Het olieconcern voert gesprekken met mogelijke kopers voor bezittingen in de Noordzee.

In de Midkap hield Tomtom de koppositie stevig in handen en kreeg er 5,4% bij, zonder direct aanwijsbare oorzaak. Biotechbedrijf Galapagos volgde met 5,2% winst.

Air France KLM was een van de weinige dalers. Het aandeel stond onderaan in de Midkap met een verlies van 2%. Het sentiment wordt negatief beïnvloed door het neerstorten donderdag van het Egypt Air-toestel, en de mogelijke effecten op het vliegverkeer indien het een aanslag betrof, plus de protesten van het KLM-personeel vanwege de moeizame cao-onderhandelingen.

AScX-fonds Brill noteerde 0,2% lager. De kleine wetenschappelijke uitgever verwacht dat de omzet dit jaar met 1 tot 3% stijgt.

Value8, het geplaagde beursfonds van oud-beleggersvoorman Peter Paul de Vries, kwam verder in de problemen met een koersverlies van 8,1%. "Het aandeel is een beetje een speelbal van speculanten geworden", meende handelaar Cees Smit van Today's.

 

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android